12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivćani na ekološkom sajmu u Italiji – “Ecomondo”

Ecomondo Waste Recycling-2

Predstavnici Opštine, Komunalnog preduzeća i Turističke organizacije Tivat učestvuju na sajmu “Ecomondo”, koji se održava u italijanskom gradu Riminiju do 8.novembra.

“Stručna posjeta ovom sajmu organizuje se u okviru IPA projekta “Zero Waste Adriatic net for events and festivals”, koji realizuju partneri iz šest jadranskih zemalja, a sprovodi se u okviru Jadranskog prekograničnog programa Evropske unije.”- saopšteno je juče iz Opštine Tivat.

Sajam “Ecomondo “je svojevrsna platforma posvećena sredozemnom svijetu, kao i glavnim evropskim i međunarodnim strategijama za ekološke inovacije i pretvaranje otpada u vrijedan resurs. To je ujedno forum na kojem izlagači mogu upoznati konkurenciju, domaće i inostrane partnere, ali i ciljane kupce proizvoda, kao i korisnike usluga iz oblasti industrije, građevinarstva, javne uprave, komunalnih i uslužnih djelatnosti. Značaj ovog sajma najbolje potvrđuje činjenica da ga je lani obišlo preko 93 hiljade posjetilaca iz cijelog svijeta.

U 16 sajamskih dvorana u Riminiju na 100 000 m² izložbenog prostora, ove godine će se predstaviti preko 1.200 izlagača, među njima i predstavnici tivatske lokalne uprave i partnerskih javnih preduzeća, koji će rezultate projekta “Zero Waste” prezentirati zajedno sa kolegama iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije.

Inače, projekat “Zero Waste” za generalni cilj ima stvoriti mrežu “nula otpada” sa masovnih okupljanja poput festivala i događaja koji predstavljaju značajan element turističke ponude i lokalne privrede, ali su istovremeno prilike kada se koristi više energetskih resursa i stvara veća količina otpada.

“Politika održivog turizma može biti postignuta uz usvajanje “zelenih” rješenja za smanjenje negativnog uticaja na okolinu uzrokovanog velikim skupovima. Sa društvene i ekonomske tačke gledišta, transformacijom nastalog otpada u novi resurs stvara se i mogućnost za rast lokalne ekonomije”-objasnili su iz tivatske lokalne samouprave.

Najčitanije