Tivatsko Komunalno preduzeće ima značajna potraživanja ali krije imena dužnika iz kategorije preduzeća

Panorama Tivta

Preko 200 pravnih lica u Tivtu duguju ovdašnjem Komunalnom preduzeću za njegove usluge preko 3 mjeseca, ali Komunalno ne želi da javno objavi imena neredovnih platiša. Naime, Komunalno je uskratilo odborinika AZT Budimira Cuparu za konkretan odgovor na pitanje ko su pravna lica koja su dan 31.oktobra prošle godine imala dugovanja prema toj opštinskoj firmi, starija od 90 dana.

Iz preduzeća kojem je na čelu Vladso Đukić (DPS), dostavili su samo zbirne podatke prema kojima su ukupna potraživanja Komunalnog na dan 31.oktobar prošle godine iznosila 545.548 eura, od čega se na potraživanja od korisnika usluga iz kategorije domaćinstava (fizičkih lica) odnosi 190.732 eura, dok neplaćeni računi pravnih lica iznose ukupno 354.916 eura.

Obaveze prema Komunalnom duže od 90 dana na taj datum nije izmirilo ukupno 213 pravnih lica od kojih se potražuje ukupno 175.849 eura. Iz Službe računovodstva  Komunalnog nisu naveli imena pravih lica koja im duže od tri mjeseca duguju novac, pozivajući se na Zakon o zaštiti ličnih podataka, što je odbornik Cupara ocijenio neprihvatljivim, budući da se odredbe tog zakona odnose na fizička a ne nikako na pravna lica. Na spisku koji su dostavili Cupari, iz Komunalnog su firme-neredovne platiše označili samo brojevima i naveli iznose njihovog pojedinačnog duga, tako da je javnost ostala uskraćena za informaciju koja preduzeća neredovno plaćaju usluge komunalaca.

Po dostavljenom spisku, od najvećeg broja dužnika iz kategorije pranih lica, Komunalno duže od tri mjeseca potražuje pojedinačne iznose manje od 1.000 eura. Na spisku dužnika međutim, ima i nekoliko desetina onih koji duguju sume od po nekoliko hiljada eura – njih dvoje imaju nagomilan dug veći od 10 hiljada eura, dok najveće pojedinačno potraživanje Komunalnog od firme-neplatiše iznosi čak  16.728 eura.

 KOMUNALNO ĆE TEK OTPLAĆIVATI VEĆ POTPUNO IZRAUBOVANU OPREMU

Jedan od starih kamiona JKP Tivat koji tek treba otplatiti

Samo Komunalno je na dan 31.oktobra prošle godine imalo ukupno 61.794 eura neplaćenih kratkoročnih obaveza prema dobavljačima. Na kraju prošle godine dugoročne obaveze te firme po kreditima uzetiom kod banaka iznosile su 175.982 eura.

Zanimljivo je da se najveći dio tog kreditnog duga u iznosu od 89.547 eura odnosi na kredit star čak 12 godinaa, uzet 2005. kod Svjetske banke za projekat privremene sanitarne deponije Lovanja. Tim kreditom  koji je obezbijeđen preko preduzeća Regionalni vodovod Crnogorsko prinorje iz Budve, Komunalna preduzeća Tivta i Kotora tada su kupila dio nedostajuće opreme i mašina. Tivćani su tada kupili dvije nove autosmećare marke „Reno“ koje su u međuvremenu već skoro potpuno izraubovane i dotrajale, ali, iako su kamioni već skoro dovedeni u stanje da se rashoduju, za njih Komunalno i Opština Tivat banci treba da plate još skoro 90 hiljada eura. Inače, ovaj ugovor o kreditu je već jednom mijenjan, pa se obaveze po njemu ne izmiruju već par godina, a Komunalno će ostatak otog duga krenuti da otplaćuje počev od 26.marta 2019. godine.

1 komentar

  1. tivat je bogata opstina, kad su Portu oprostili 5 meleona, sto je za Komunalno par stotina hiljada.
    Svima oprostiti, pa nema para, ali ni duga, i da se pocne od nule (pozitivne za nekoga).

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.