15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatski srednjoškolci prepuni lijepih utisaka iz Šangaja

Iz posjete Kini
Iz posjete Kini

Grupa učenika i profesora Srednje mješovite škole „Mladost“iz Tivta boravila je od 31.oktobra do 9.novembra u distriktu Điading u Šangaju, u nastavka saradnje koja je započeta posjetom kineskih učenika i profesora Tivtu u septembru mjesecu.

Tivatski srednjiškolci Mia Zeković, Andrea Čavor, Milica Lipovac, Veljko Hercegovac, Marko Milišić i Vukašin Jeftović sa direktoricom škole Jovankom Vujačić i profesoricom Tamarom Božinović, u Šangaju su predstavljali svoj grad zajedno sa delegacijom Opštine Tivat koja je sa domaćinima u Điadingu imala niz političko- poslovnih sastanaka.

„Naši učenici su obišli centar edukacije Kine, od kojeg počinje najefikasniji sistem školstva u svijetu – Konfučijev hram. Bili smo svečano ugošćeni od predstavnika gradske uprave Šangaja, a drugog dana boravka učenici su bili u prilici da posjete kulturno-istorijski centar nadomak Šangaja, Wuzhen, koji je našim srednjoškolcima dočarao ljepotu nekadašnjeg življenja u Kini. Naredna dva dana zasnivala su se na praktičnom upoznavanju sistema nastave u srednjoj školi koja radi pri univerzitetu Jia Tong gdje su se učenici sreli sa svojim prijateljima koji su boravili u Tivtu ove godine.“- kazala je juče direktorica škole, Jovanka Vujačić.

Tokom posjet Kini
Tokom posjet Kini

Istakla je da se program  upoznavanja kineskog školstva sastojao od časova fizike, hemije, matematike i engleskog jezika, kojima su prisustvovali crnogorski učenici, oduševljeni dobro opremljenim labaratorijama i umjećem domaćina u izvođenju praktičnih eksperimenata.

„Časovi kaligrafije dodatno su uljepšali atmosferu koja je vladala sve do vikenda kada su učenici sa svojim drugarima iz Kine napustili internat i otišli u kuće kineskih porodica koje su ih svesrdno dočekale. Tog vikenda zabavni park Disneylanch bio je prava senzacija za naše srednjoškolce koji su uživali u obilaženju dvoraca i kuća poznatih Disney junaka, ali i u brzim vožnjama na rolerkosterima. Ponedeljak je bio u znaku nacionalnog podizanja zastave gdje je naša učenica, predsjednica đačkog parlamenta Mia Zeković održala govor pred mnogobrojnim auditorijumom, u kojem je pričala o svom iskustvu, kao i o ljepoti diplomatskog zajedništva koje je Crna Gora ostvarila sa Kinom.“- kazala je Vujačić dodajući da su Tivćani posjetili i Chen Shan botaničku baštu i  centar Šangaja. Poslednjeg dana boravka u Kini, tivatska delegacija posjetila je nacionalni muzej Šangaja i kompleks YaYan Garden, te tzv. Biser Orijenta – impozantnu građevinu sa koje se vidi kompletna panorama grada Šangaja.

Iz posjete Kini
Iz posjete Kini

Direktorica Vujačić zahvalila se partnerima iz Kine na toploj dobrodošlici i prijemu, i istakla da je dogovoren nastavak dalje razmjene učenika i profesora u narednom periodu.

Iz posjete Kini
Iz posjete Kini

„Za naše učenike je ovo veliko iskustvo da se upoznaju sa sistemom i načinom kineskog obrazovanja, širenja znanja kineske kulture, tradicije, a koja je vezana za obrazovanje. U to ime se još jednom zahvaljujemo svim predstavnicima Kineske delagacije koji su nas upoznali sa čarima, ljepotom i efikasnošću sistema obrazovanja u Šangaju.“- zaključila je Vujačić.

 

Izvor:S. L.

Najčitanije