8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatski mališani u Luštici Bay obilježili Evropsku nedjelju mobilnosti

Kako se gasi požar

Tivatski mališani u Luštici Bay obilježili su početak „Evropske nedjelje mobilnosti“ koja će trajati do 22. septembra uz različite aktivnosti koje je osmislio Zeleni tim opštine Tivat.

Obilaskom ljetošnjih pozarišta, edukativnim časom vatrogasaca o posljedicama vatrene stihije i simboličnim obilježavanjem početka pošumljavanja poluostrva Luštica, učenici osnovnih škola „Drago Milović“ iz Tivta i „Branko Brinić“ iz Radovića, u saradnji sa kompleksom Luštica Bay i Sekretarijatom za zaštitu životne sredine ozvaničili su početak „Evropske nedjelje mobilnosti“ koju Tivat obilježava drugu godinu za redom.

Sekretarijat je obezbijedio sadnice divljeg šipka koje su zasađene na opožarenom zemljištu uz put u blizini kompleksa Luštica Bay. U požarima tokom jula i avgusta na poluostrvu Luštica, na teritoriji opština Tivat i Herceg Novi, izgorjele su velike površine stabala, zelenila i rastinja.

Na nedavno opožarenom prostoru vatrogasci iz Tivta i Krtoli objasnili su kako nastaju požari, koji su najveći rizici i kako se gasi vatrena stihija a potom je počela sadnja divljeg šipka, kao autohtone vrste sa ovog područja, koja će se brzo primiti.

Oko stotinu mališana, roditelja i nastavnika, u društvu predstavnika Luštice Bay, opštinskog Zelenog tima, te vatrogasnih društava, očistili su i plažu Pecka ili Velja spila. Akciji su se pridružili volonteri iz Budve i okolnih gradova kao i ronioci klubova Neptun i Arsenal koji su čistili morsko dno.

Čišćenje plaže

„Imajući u vidu težak period koji je iza ovog područja, pravo je zadovoljstvo vidjeti danas mališane iz Tivta i Radovića kako se trude da pomognu da dio poluostrva Luštica koji je bio najviše pogođen požarima, ponovo ozeleni. Mi ćemo uvijek rado podržati sve ovakve akcije a očuvanje prirodnog okruženja u najvećoj mogućoj mjeri je srž naše poslovne filozofije“, saopštila je Slavica Milić iz marketinga Luštica Development.

Zeleni tim Tivta pripremio je niz aktivnosti do 22. septembra kada se završava Evropska nedjelja mobilnosti koju u ovoj opštini obilježavaju drugu godinu za redom, uz učešće učenika tivtaskih škola i mališana iz predškolske ustanove.

Luštica Bay je jedinstveni grad na crnogorskom primorju koji kao projekat baziran na održivom razvoju implementira kompanija Luštica Development nadomak Tivta, na poluostrvu Luštica. Ovo područje je poznato kao jedna od najljepših prirodnih destinacija na crnogorskom primorju. U potpunosti uklopljen u prirodno okruženje i integrisan u lokalnu zajednicu kao održiva zajednica otvorena za posjetioce tokom cijele godine, Lušticu Bay odlikuje minimalna izgrađenost i maksimalna posvećenost prirodi. Kako bi osigurali minimalan uticaj na životnu sredinu, oko deset odsto ukupne površine od 690 hektara će podleći razvoju, dok će 90 odsto činiti netaknuta priroda, sportski tereni i poljoprivredna dobra.

Najčitanije