10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatski aerodrom zabilježio rekordan promet u 2014

Aerodrom TivatAerodrom Tivat

Iako ga menadžment preduzeća „Aerodromi Crne Gore“ već godinama stavlja u zapećak što se tiče ulaganja u razvoj, tivatski aerodrom i prošle se godine potvrdio kao glavna crnogorska vazdušna luka, zabilježivši najbolje rezultate u svojoj istoriji.

Naime, kroz malu i neuslovnu terminalnu zgradu aerodroma Tivat u 2014 prošlo je ukupno 910.533 putnika, što je 4,95 posto više nego u do sada rekordnoj, 2013 godini.

Na pistu pored Tivatskog zaliva lani su sletjela ukupno 5.294 vazduhoplova što je 1,2 odsto više nego godinu dana ranije. Od tog broja 1.112 vazduhoplova bili su manji poslovni avioni i helikopteri iz segmenta tzv.generalne avijacije kakvih je ovdje sve više od kada se Tivat i Boka Kotorska razvijaju kao lukusuzna, prvenstveno jahting-turistička destinacija.

Najveći mjesečni promet lani je ostvaren u avgustu kada je u polasku i dolasku, preko aerodroma Tivat transferisano ukupno 211.204 putnika,a dnevni špicevi tada su išli i do skoro 11 hiljada opsluženih putnika za manje od 24 sata.

Iako u ovoj vazdušnoj luci već godinama manjkaju osjetnija ulaganja od strane „Aerodroma Crne Gore“ pa tivatski aerodrom kuburi sa višedecenijskim problemima poput male i neuslovne terminalne zgrade, loših kolovoznih prilaza i sličnog, tivatska zračna luka jop jednom se pokazala kao najznačajnija za crnogorski turizam. Naime, samo tokom sezone od 1.maja do 30.septembra, ovdje je realizovan promet od ukupno 749.155 putnika, više nego što aerodorm Podgorica napravi za čitavu godinu.

Najčitanije