8 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatski aerodrom – povećan promet u prva četiri mjeseca

Aerodrom Tivat - foto www.airliners.net
Aerodrom Tivat – foto www.airliners.net

Aerodrom Tivat za prva četiri mjeseca ove godine zabilježio je promet od ukupno 87.900 putnika, što je 3,1 odsto više nego u uporednom periodu lani.

Iako je po broju transferisanih putnika ostvarenom do 1.maja posljednji na listi od 10 najpormetnijih vazdušnih luka u bivšoj Jugoslaviji, aerodromu Tivat tek predstoji „pravi posao“  jer je u najavi izuzetno uspješna glavna turistička sezona. Tako će već do kraja septembra  tivatska vazdušna luka, po obimu saobraćaja prestići mnoge aerodrome iz regiona jer će saobraćaj sa Tivtom ove godine održavati 50-tak aviokompanija, od čega su 11 novi poslovni partneri te vazdušne luke.

Iako je njegovo glavno „usko grlo“ i mala i neuslovna pristanišna zgrada što nije riješeno ni za ovu sezonu, aerodrom Tivat će za 20-tak dana dobiti novi kontrolni toranj vrijedan oko 4 miliona eura koji gradi Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore SMATSA. Oni su inače, već prije par mjeseci na tivatskom aerodromu instalirali i novi radio-navigacioni uređaj lokalajzer, vrijedan oko milion eura, a koji je isporučila renomirani norveški proizvođač „Indra Navia“.

U preduzeću Aerodromi Crne Gore računaju da će aerodrom Tivat ove godine prvi put u svojoj istoriji “probiti” magičnu granicu od milion putnika godipnje, jer će obim prometa prema do sada potvrđenim najavama aviokompanijama, biti čak 15 odsto veći nego lani.

Izvor:S. L.

Najčitanije