20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatski aerodrom imao izuzetno uspješnu sezonu

???????????????????????????????

Aerodrom Tivat ovog je ljeta imao izuzetno uspješnu turističku sezonu u kojoj je uspostavo i novi mjesečni rekord u broju transferisanih putnika. Tako je u avgustu kroz terminalnu zgradu te vazdušne luke u polasku i dolasku, prošlo ukupno 211.204 putnika, što je najveći mjesečni učinak još od 1971 godine od kada aerodrom Tivat egzistiira u aktuelnom obliku.

„Toliki obim prometa je veliki izazov s obzirom na naše ograničene prostorno-tehničke kapacitete. Dnevno je u avgustu kroz 4.050 kvadrata naše terminalne zgrade prolazilo u prosjeku nešto preko 7 hiljada putnika, tako da su gužve bile neminovnost, ali smo se drugačijom organizacijom i uvođenjem novih puntkova za kontradiverzionu i pasošku kontrolu putnika, potrudili da redovi čekanja na te kontorle budu manji i da protočnost putnika kroz terminal bude kvlitetnija.“- kazao je „Vijestima“ direktor aerodroma Tivat mr Ranko Bošković.

???????????????????????????????Za osam mjeseci ove godine ukupan promet na aerodromu Tivat iznosi 708.984 putnika što je 7,9 odsto više nego u uporednom periodu lani. Od 1.januara do 1.septembra, na pistu pored Tivatskopg zaliva, sletio je ukupno 4.021 vazduhoplov, što je 2,5 posto više nego lani.

„Generalna karakteristika je to što su aviokompanije ovog ljeta, u saobraćaju za Tivat, koristile avione većeg kapaciteta nego lani. Više od polovine dnevnog obima saobraćaja, tako su nam činili veći avioni poput airbusa A-320 i A-321, boeing 737-800, te boeing 757 i boeing 767. Za Tivat se ove sezone u redovnom i čarter saobračaju, letjelo iz 17 država Evrope, od kojih su neke zastupljene sa po nekoliko raličitih gradova iz kojih su nam dolazili avioni. Tako se iz Rusije letjelo iz devet gradova, osam iz Ukrajine, Austrije i Francuske po tri, Italije dva grada.“- nabraja Bošković.

Uprkos lošem vremenu, svjetskom prvenstvu u fudbalu i sličnim okolnostima koje su mnogim turističkim ranicima na Crnogorskom primorju poremetile ovogodišnju sezonu, ona je za tivatsku vazdunu luku bila više nego uspješna. Aerodrom Tivat zabilježio je naime, za osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani ,povećanje prometa sa ruskog tržišta za 10 odsto, a odatle je stiglo i najviše putnika – njih 376 hiljada. Na tržištu Srbije sa ukupno 169 hiljada putnika, ostvaren je rast od 8 posto, dok je sa tržišta zapadne Evrope sa 50,6 biljada putnika, porast prometa iznosio čak 17 posto. Očekivano, zbog ratnih prilika u toj državi,tržište Ukrajine za osam mjeseci zabilježilo je pad od 9 posto, ali je u prometu sa tom državom ipak bilo ukupno 95 hiljada putnika.

Iako je septembar ove godine nešto slabiji u obimu prometa od rekordnog prošlogodišnjeg, izvjesno je da će tivatska vazdušna luka ovu poslovnu godinu okončati sa transferisanih ukupno nešto preko 900 hiljada putnika – najviše u istoriji tog aerodroma.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije