15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatska regata krstaša – „Sinji galeb“ pobjednik

Idealno vreme za jedrenje, velika borba, sjajno druženje i odlična organizacija obeležili su 11-tu Tivatsku regatu za krstaše i mikrotonere koja je održana u akvatorijumu Tivatskog i Kotoroskog zaliva.

Organizator je bio Jedriličarski klub Delfin iz Tivta. Slavila je posada jedrilice „Sinji galeb“ sa skiperom Ilijom Belanom, a treba naglasiti da je ostvaren najbolji rezultat u istoriji Tivatske regate. Regatno polje odjedrili su za 1sat 58minuta 30 sekundi. Rekordom je obeležen Svetski dan borbe za očuvanje planete, uz slogan regate „Čuvajmo more“

Vrijeme je poslužilo jedriličare i organizatore takmičenja. Sunčan dan, udari vjetra su se u pojedinim djelovima regatnog polja kretali i do 20 čvorova. Poslije velike borbe sa valovima, suncem i vjetrom, prva je do cilja u konkurenciji 20 posada, stigla jedrilica „Sinji galeb“ sa skiperom Ilijom Belanom.

Drugo mjesto i srebrnu medalju osvojio je skiper Rian Pilepič i njegova posada na jedrilici BLU26. Treće mjesto i bronzana medalja pripala je organizatoru Tivatske regate, posadi Jedriličarskog kluba Delfin, sa skiperom Roberom Farkašem. Posada Delfina je i najmlađa posada čiji članovi su državni prvak uklasi laser 4.7 Ilija Marković, državni prvak u klasi Optimist Nikola Golubović i Tatjana Kusovac, koja započela sezonu u klasi laser 4.7.

U klasi 1. trofeje su osvojili skiperi na jedrilicima tipa BLU26.  Prvi je skiper Rian Pilepič i posada Porto Montenegra, drugi je skiper Robert Farkaš i treći skiper Filip Petričević i posada JK Lahor iz Kotora.

Regata

U klasi 2. najbrži je bio skiper Jovica Rašović, jedrilica „Medusina“, srebro je pripalo skiperu Miodragu Miliću, jedrilica „Vega“ a bronza skiperu Goranu Nikoliću, jedrilica „Tromb“. „Sinji galeb“ pod vještom rukom skipera Ilije Belana pobjednik je u klasi 3. Srebro je pripalo skiperu Goranu Nikoliću, jedrilica „Vesna“, a bronzu je osvojio Nikša Truš, jedrilica „Čita“.  Ruski skiper Oleg Smirnov pobjednik je u klasi 4, drugi je Kotoranin Miro Milovanović, jedrilica „10 Years After“ i treći takođe skiper iz Kotora Branimir Stjepčević sa posadom iz Podgorice koju je predvodio taktičar Predrag Lešić. U klasi 5  snage su odmijerili najduži brodovi, a pehar je odnio skiper Krsto Todorović, jedrilica „Jelena“ iz Bara i srebro skiper Oleg Smirnov.

Start je dat  u 11.13. Regata je navigacijska, i već poznato regatno polje je unutar Tivatskog i Kotorskog zaliva: start ispred Ponte Seljanovo, obilazak oko svetionika Tunja i ostrva Gospa od Milosti i ostrva Sveti Marko kroz prolaz Ralo, kroz tijesnac Verige, obilazak Peraških ostrva i povratak do cilja, Ponte Seljanovo.

Regata

Na kraju zaista divnog dana predsjednik Jedriličarskog kluba Delfin Robert Farkaš, ujedno i predsednik Organizacionog odbora regate, zahvalio se na učešću i sjajnom i fer nadmetanju. Farkaš je još jednom podsetio prisutne da se pridržavaju kodeksa zaštite životne sredine koju propisuje Svjetska jedriličarska organizacija, Wolrd Sailing i osnovna jedriličarska etika.

Nagrade je najboljim jedriličarima dodijelio predsjednik Regatnog odbora Aleksandar Filipović, sudija. Posebnu nagradu, sistem za obavještavanje u slučaju nezgode na moru „RescuMe“,  kompanija Boatservice dodijelila je jedrilici „Sinji galeb“.

Regata se jedrila pod pokroviteljstvom Opštine Tivat i kompanija Brend New Tivat, Lovćen Osiguranje i Porto Montenegro.

 

Najčitanije