16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatska Muzička škola obilježila pola vijeka postojanja

Sa akademije Tivat
Sa akademije Tivat

Svečanim koncertom i akademijom kojoj szu prisustvovali brojni gosti iz političkog, privrednog i kulturnog života grada, Muzičlka škola Tivat obilježila je sinoć pedesetu godišnjicu rada i postojanja.

„Kolektiv Muzičke škole Tivat baštini prave ljudske vrijednosti koje se nijesu narušile ni u onim najtežim vremenima, otvorenost, saradnju i nadasve veliku ljubav prema djeci što i daje dobre rezultate u radu.Čuvajući prošlost, gledamo sa povjerenjem u budućnost.”- kazala je, obraćajući se prisutnima, direktorica ove obrazovne ustanove, profesorica Pina Bubanja.

Sa akademije  Tivat
Sa akademije Tivat

Ona je podsjetila na bogat istorijat škole i tradicije organizovane muzičke i muzičko-prosvjetne djelatnosti u Tivtu, kao i mnoge ključne ličnosti koje su sebe ugradile u rad Muzičke škole, od njenih skromnih početaka prije pola vijeka u Domu kulture “Gracija Petković” do aktuelne moderne, skoro dva miliona eura vrijene nove zgrade otvorene prije dvije godine. Škola danas obrazuje djecu koja sviraju na čak 11 instrumenata prepoznata je kao vodeći centar za obrazovanje duvača u regionu, a lani je upisala i prvu generaciju polaznika Srednje muzičke škole.

Svjevrsnu muzičku priču o istorijatu škole ispričale su numere koje su učenici izveli na svih 11 instrumenata, koji su sada zastupljeni u programu rada škole. Na početku, daleke 1964/65 počelo sa samo tri, klavir harmonika i violina, kao i tri nastavnika. Za svoj rad i rezultate Muzička škola Tivat je 1974 dobila najveće priznanje grada Tivta – Novembarsku nagradu, a ove je godine toj obrazovnoj ustanovi dodijeljenja Nagrada grada Tivta.

Sa akademije Tivat
Sa akademije Tivat

Jubilej učenicima i profesorima čestitao je Krsto Bošković, predsjednik SO Tivat, a u ime Glazbeno-prosvjetnog društva Tivat koje ove godine slavi 105-tu godišnjicu postojanja, predsjednik Boris Lanceroti, direktorki škole Pini Bubanji uručio poklon, stilizovanu figuru koja simbolizuje Gradsku muziku i fotografiju osnivača private Muzičke škole 1900 godine, Antuna Žeželića, koja je radila u kući Goluba u Tripovićima.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije