12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatska kompanija smatra da je izigrana od strane Opštine

PMC imovina na Trgu od kulture

Kompanija PMC Invest iz Tivta upozorila je odbornike u Skupštini Opštine koja će zasijedati u ponedjeljak 2.oktobra, da je sa bivšim čelnicima grada već postigla načelan dogovor oko jednog od ukupno četiri opštinska placa koje administracija gradonačelnice dr Snežane Matijević (DPS) sada planira da iskoristi za riješevanje stambenih pitanja radnika lokalne uprave.

Naime, Matijevićka Skupštini predlaže da usvoji dvije odluke o „pokretanju postupka za izbor partnera“ za izgradnju tri stambena, odnosno jednog stambeno-poslovnog objekta. Kako se navodi, cilj odluka je da se ustupi „najpovoljnijem ponuđaču pravo građenja na građevinskom zemljištu radi zajedničke izgradnje stambenih objekata, u cilju riješavanja stambenih potreba službenika i namještenika koji su zasnovali radni odnos na neodređeno vrijeme u Opštini, kao i zaposlenih u javnim ustanovama i privrednim društvima čiji je osnivač Opština“, odnosno „lokalnih funkcionera u smislu Zakona o lokalnoj samoupravi, a u skladu sa Odlukom o rješavanju stambenih potreba lica koje bira ili imenuje Skupština opštine i Predsjednik opštine i drugih lica čiji je rad od posebnog interesa za opštinu.“

Za službenike i namještenike Opština je spremna da partneru ustupi placeve površine 530, odnosno 683 kvadata u zahvatu DUP-a „Mažina“, kao i plac površine 1.029 kvadrata u zahvatu DUP-a „Radovići“. Za lokalne funcionere i druga lica čiji je rad od posebnog interesa za Opštinu“, lokalna uprava nudi svoj plac površine 288 kvadrata u najstrožem centru grada, odmah iza hotela „Pine“ na istoimenoj gradskoj rivi.

PMC imovina na Trgu od kulture

Izvršni direktor „PMC Investa“ Petar Plamenac međutim, smatra da bi odbornici koji će se o tome izjašnjavati, morali da znaju da je ta kompanija već sa nekadašnjim gradonačelnikom Draganom Kankarašem (DPS), bila načelno usaglasila aranžman po kome bi Opština „PMC Inestu“ ustupila taj plac u zamjenu za imovinu te firme na javnoj površini Trga od kulture, osnosno u ulici koja dijeli stambeni objekat „PMC Investa“ od hotela „Pine“.

Plamenac je naglasio da je PMC Invest Opštini prije nekoliko godina prvo ponudio da ona po osnovu prava preče kupovine, kupi njihovu parcelu površine 355 kvadrata na kojoj se nalazi stari bunar, dio pločnika i jedna od palmi posađenih na inače, javnoj površini Trga od kulture, a koju je Opština godinama koristila bez naknade.

Opštinski plac iza PMC zgrade

„Sa bivšim gradonačelnikom Kankarašem usmeno smo postigli sporazum da idemo na varijantu zamjene nepokretnosti gdje bi se računalo da jedan metar kvadratni opštinske parcele od 288 kvadrata iz našeg objekta, vrijedi 3 metra kvadratna naše parcele na Trgu od kulture i da Opštini još doplatimo razliku. Stim u vezi, naša je firma o svom trošku i riziku, preduzela neophodne pripremne radnje, izradila elaborat o parcelizaciji i studiju o zamjeni zemljišta, čak su odrađen i geotehnički nalaz o pogodnosti za gradnju na opštinskom placu koji bi nam oni ustupili. Međutim, nakon odlaska Kankaraša sa funkcije gradonačelnika, njegov nasljednik Ivan Novosel (DPS) je iz nama nepoznatih razloga, odložio početak realizacije ovog sporazuma koji bi naravno, morao da donije i zeleno svjetlo od odbornika u SO  jer je riječ o gazdovanju imovinom grada“- istakao je Plamenac, dodajući da je imao i obećanja potpredsjednika Opštine dr Siniše Kusovca (DPS) da će se ovaj aranžman realiozvati nakon što je Novosela u maju prošle godine, na mjestu gradonačelnika zamijenila Snežana Matiijević.

„Međutim, nešto se odjednom primijenilo i Kusovac nas je obavijestio da će Opština svoju parcelu valorizovati kroz izgradnju stanova za njene funkcionere, umjesto da sa njom riješi problem sa činjenicom da našoj firmi pripada značajan dio površine Trga od kulture čiju smo mi besplatnu upotrebu do sada dozvoljavali, ali sada to vioe nismo u pozociji da radimo. Ovo moraju znati odbornici koji treba danas da odlučuju na SO o sudbini ovog dijela opštinske imovine“- istakao je Plamenac dodajući da se osjeća izigrano od strane Opštine.

On  je spremio kompletnu dokumentacijiu o ovom problemu za svih 32 odbornika SO Tivat.

Izvor:S.L

Najčitanije