15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatska gradonačelnica nastavila praksu direktnih kontakata sa lokalnim privrednicima

Sa sastanka
Sa sastanka

Gradonačelnica Tivta prof.dr Snežana Matijević sa saradnicima ponovno se danas sastala sa predstavnicima privrednog aktiva grada, koji su drugi put u manje od dva mjeseca, imali priliku da njoj i svim čelnicima lokalnih organa, preduzeća i ustanova, direktno iznesu sve probleme sa kojima se svakodnevno susreću. Sastanku koji je Matijevićka organizovala sa ciljem unapređenja poslovnog ambijenta u gradu i olakšanja poslovanja mikro, malih i srednjih preduzeća, prisustvovala je i Nada Đurđić, koordinatorka Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore (UIP) za Tivta, kao i predstavnici „Aerodroma Crne Gore“.

Glavna administratorka Opštine Jovanka Laličić (DPS) kazala je da je u skladu sa zaključcima sa prvog sastanka, Opština u međuvremenu obezbjedila privremene prostorije za kancelariju Udruženja privrednika, smanjila je dio komunalnih taksi, a Udruženje je dobilo mogućnost korištenja instututa slobodne stolice u lokalnom parlamentu.

Privrednici su se žalili na rad inspekcija, pojedne aspekte poštovanja komunalnog reda  i kvalitet rada policije, istakavši probleme nelegalnog čartera jahti i plovila, ulične prodaje, saobraćajnih gužvi i nedostatka parkinga, bezbjednosti u saobraćaju, prosjačenja i lošeg rada državne administracije.

Većina govornika skrenula je pažnju na dugoteajnu proceduru prilikom zapošljavanja sezonske strane radne snage i nezainteresovanost domaćih radnika za te poslove, podvukavši da iako na vrijeme državi plate sve takse i dostave sve formulare, kasni ili uopšte nema izdavanja radnih dozvola za strane sezonce, što ugostitelje stavlja pred neriješivu enigmu.

„Hoćemo da radimo legalno, sve vam platimo na vrijeme, dostavimo svaki papir koji tražite i onda dobijemo odgovor da je kvota dozvola za sezonce potrošena za Budvu i da za Tivat više nema dozvola. Inspekcija dođe i traži mi radne dozvole sezonaca koje mi država kojoj sam sve unapred platio i papire dostavio, ne daje, a onda me zbog toga inspekcija još treba masno kazniti.“- kaza je restorater Tonći Francesković sa kojim se složilo više prisutnih.

Sa sastanka
Sa sastanka

„Ako nema kvotam, država nije trebala u startu da nam dozvoli da joj uplaćujemo takse i pribavljamo sve druge papire za naše sezonce.“- istakao je Vesko Novović, dok je Biljana Matijević kazala da svima koji su pokrenuli proceduru registrovanja svojih sezonaca iz inostranstva, a da im država još nije dostavila dozvole, u međuvremenu prijeti novčana kazna i do 2.150 eura.

„UIP nije adresa na koju se trebate obraćati za riješavanje ovog problema – to su Zavod za zapošljavanje i Poreska uprava i to je trebalo na vrijeme riješavati pred sezonu, još u aprilu. Sezona je sada u punom jeku i sada vas moramo najviše kontrolisati.“- odgovorila im je koordinastorka inspekcija za Tivat Nada Đurđić dodajući da inspektori rade sistematski, imaju razumijevanja za okolnosti u kojima se pojedini privrednici nalaze, ali da „moraju primjenjivati zakon i suzbijati sivu ekonomiju“. Na primjedbe da se pojedini inspektori bahato ponašaju i da u lokale nerijetko ulaze i u pratnji naoružane policije što stvara neugodan utisak kod gostiju, Đurđić je kazala da se kontrole u pratnji policije vrše samo „u noćnim časovima i to zbog bezbjednosti inspektora“ te da su oni dužni da se ponašaju u skladu sa etičkim kodeksom.

Ona nije odgovorila na pitanje koji su dosadašnji rezultati kontrola brojnih agencija koje više-manje nelegalno pružaju usluge iznajmljivanja plovila i jahti  istakavši da je to „dobra inicijativa da se ponovi inspekcijski nadzor nad tim agencijama“, na što je kapetan Rajko Čavor kazao da se taj i brojni drugi problemi u oblasti jahtinga – od nelegalnog sidrenja jahti u Tivatskom zalivu, ispuštanja otpadnih voda u more i melegalnog bacanja smeća sa jahti- ne mogu efikasno riješiti bez saradnje sa Lučkom kapetanijom i Porto Montenegrom.

„Devedeset devet odsto jahti koje dolazi ili boravi u Porto Montenegr registrovane su kao plovila za sport i rekreaciju, a ne za provrednu djelatnost izdavanja, a najveći dio njih i pored toga, nelegalno se čarteruje.“- kazao je Čavor dodajući da država na tome gubi ogroman novac, dok istovremeno nema razumijevanja za domaće privrednike koji legalno obavljaju poslove pružanja usluga prevoza turističkim brodovima, koji zapošljavaju domaću radnu snagu i plaćaju sve poreze i dadžbine, jer im ne obezbjeđuje mjesto za normalan privez broda.

PORTO KMONENEGRO „GUŠI“ TIVATSKE UGOSTITELJE

Francesković epožalio da tivatskim restoraterima koji imaju objekte najviše kategorije nije dozvoljeno da se reklamiraju i na bilo koji način oglašavaju i svoje usluge nude na prostoru Porto Montenegra.

„Blokiraju nas na svaki način da dođemo u kontakt sa klijentelom koja tamo boravi. Porto Montenegro je sve poklopio – oni jesu uradili dosta na promociji sebe pa onda i cijele ove destinacije, ali nije poenta u tome da samo oni žive i rade, iako su nam puno toga dobrog donijeli. Grad je od njih totalno blokiran u smislu „izvlačenja“ te klijentele iz Porto Montenegra, u njihovu i korist njihovih poslovnih parnera koji u Porto Montenegru iznajmjljuju prostore i otvaraju biznise.“- tvrdi Francesković

Izvor:S. L.

Najčitanije