21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatska djeca pokazala veliku kreativnost u slanju ekoloških poruka

Mali gradskui park na Trgu Dara Petkovića danas je pulsirao pozitivnom energijom koju je stvorilo nekoliko stotina djece – učenika OŠ „Drago Milović“ iz Tivta i OŠ „Branko Brinić“ iz Radovića, te mališana iz Dječjeg vrtića „Bambi“. Povodom 22.aprila – Dana planete Zemlje, oni su uz podršku svojih roditečlja i nastavnika, napravili sjajnu izložbu maštovitih predmeta napravljenih od reciklabilnih materijala. Limenke, plastična ambalaža, karton, staklo, CD-i, konopci i drugi materijali koji se mogu reciklirati, pretvoreni su u niz izuzetno interesantnih predmeta i skulptura, pa su brojni sugrađani sa zanimanjem razgledali i sa odobravanjem komentarisali maštovite kreacije najmlađih. Ribarska mreža sa morskim  stvorenjima napravojenim od plastike, kartona i ambalaže, skupltura čovjeka od plastičnih bidona i boca, novogodišnja jelka od zelenih kartona za jaja i maštovita kreacija Sunčevog sistema sa planetama i zvijezdama od stare robe, samo su neki od predmeta koje su napravili tivatski mališani, pokušavajući da sebi i starijima skrenu pažnju na važnost očuvanja životne sredine.

„I ove godine organizovali smo ovu zanimljivu izložbu skulptura od reciklirajućeg materijala koju su napravili naši učenici. Mislim da smo poruku i prenijeli, jer su djeca danas održala lekciju svima nama. Iako su djeca, oni su vrlo odgovorni i ozbiljni.”- kazala je Tatjana Jelić, sekretarka za urbanizam i zaštitu životne sredine Opštine Tivat. Zeleni tim Opštine Tivat koji vodi Jelićeva, uz dvije škole i JPU “Bambi” bio je organizator ove zanimljive manifestacije koju su kao sponzori podržali Centar za kulturu Tivat i rasadnik “Modo Verde” sa Radanovića.

Prema odluci posebnog žirija, prva nagrada na današnjoj izložbi pripala je radu “Planetarna žurka” čiji je autor odjeljenje III 4, druga nagrada dodijeljena je radu “Želite li da se ovo desi?” čiji su autori djeca iz odjeljenja VII 5 , a treće mjesto osvojio je rad “Pile” odjeljenja III 1, svi iz OŠ “Drago Milović”.

Specijalna nagrada za očuvanje mora pripala je radu “Ribarska mreža” odjeljenja II 2,  specijalna nagrada za funkcionalnost dodijeljena je “Lampi” odjeljenja IV 1, dok je “Leptiru” koga su napravli učenici  VII 2 I VIII 2 razreda OŠ “Drago Milović”, dodijeljena specijalna nagrada za originalnost.

Specijalnu nagradu za kreativnost zavrijedili su đaci OŠ “Branko Brinić” iz Radovića, Nikola Đurišić, Sofija Peričić i Ana Lakičević koji su nosili posebnu “Reci-odjeću”. Dobitnici priznanja nagrađeni su izletima, kartama za pozorošne predstave i sadnicama biljaka.

                                                                                                                                                                                            

Izvor:S. L.

Najčitanije