Tivatska Akcija žestoko kritikovala lokalnu vlast

Grad propada, pare se rasipaju i buja administracija

Tivat panorama - foto Željko Starčević
Tivat panorama – foto Željko Starčević

Nedavna sječa stabala u parku bivšeg hotela “Mimoza” bila je samo posljednja u nizu manifestacija bahatosti takozvanih strateških investitora i državnih institucija na teritoriji opštine Tivat. Ako je za neku utjehu građanima Tivta koji su na lokalnim izborima u aprilu glasali za DPS i njegove političke satelite, na ovu devastaciju su nadležni iz lokalne uprave kako-tako odreagovali; bojimo se da ta njihova reakcija u konačnici ipak neće imati previše efekta jer znamo koliko su opštinski DPS čelnici “hrabri” i “uporni” u borbi za zaštitu prava lokalne samouprave- saopštila je danas Tivatska Akcija (TA).

Ova stranka optužila je lokalnu DPS-SD-HGI vlast da kontinuirano vuče ”štetne poteze” od kojih je najnoviji namjera da se uvede novi namet na građane i privredu – komunalna naknada “iako su porez na nepokretnosti značajno povećali prošle godine”. TA lokalnoj upravi zamjera i to što su “nakon mnogo lutanja i nesnalaženja u tom pogledu” opet odlučili da Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama grade na lokaciji Crvenog krsta na Seljanovu “iako je prije nekoliko mjeseci i sama konstatovala ono što je svima očigledno – da ta lokacija ne ispunjava osnovne uslove za takav objekat.”

“No, ovi novi štetni potezi tivatske lokalne uprave samo su nastavak kontinuiteta njihovih promašaja, loših poteza, i servilnosti podgoričkim vlastima.” – konstatovala je TA podsjećajući da je DPS-SD-HGI uprava u Tivtu u proteklom perioodu na sebe preuzela kredit za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda od 6 miliona eura, “a koji je trebalo da vraća Vlada CG”.

“Tu je i rekonstrukcija Pina za koju JP “Morsko dobro” nikada nije uplatilo Opštini 765.000 eura od 1.380.000 na koliko se bilo obavezalo. Ponovno se gradi cjevovod od kružnog toka do Solila, nakon samo pet godina otkad je isti napravljen – 700.000 eura za drugi pokušaj, i oko 200.000 eura koje smo u proteklih pet godina potrošili na krpljenje cijevi, onih što su pucale preko 50 puta. Nikada nisu naplaćeni penali u vrijednosti od 130.000 eura nikšićkoj firmi “Erlang” zbog kašnjenja radova na rekonstrukciji gradske rive Pine. Nikada u budžet Opštine Tivat nije vraćeno 250.000 eura koje smo dali za opremanje vrtića, što je bila isključiva obaveza Direkcije za javne radove Vlade Crne Gore. Umanjena je naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta kondo hotelima i turističkim vilama za 70%, odnosno 50%, opštinska zemlja na Plavim Horizontima je po naređenju DPS moćnika iz Podgorice, prodata u bescjenje, po 20 i 75 eura za metar kvadratni.”- saopšptila je TA dodajući da su ugovori koje je Vlada potpisala sa Adriatic Marinasom i Lušticom Development “izuzetno štetni po Opštinu Tivat”, kao i da su radnici i penzioneri Arsenala prevareni u vezi sa izgradnjom stanova na Lukovića barakama i prodajom pogona Opatovo.

Tivat
Tivat

“Svjedoci smo zatvaranja plaža i prilaza moru, bahaćenja takozvanih strateških investitora i sa njima povezanih moćnika iz Vlade CG…Ako se ovome doda da nova-stara DPS vladajuća garnitura u proteklih šest mjeseci ni prstom nije mrdnula da zaštiti interes Opštine i pokuša da vrati makar dio novca koji je budžetu Opštine otet u desetinama korupcionaških afera (od krađe opštinskog zemljišta do nenaplaćivanja komunalija i tolerisanja nelegalne gradnje stanova za prodaju u kojima je opštinski budžet oštećen za višemilionske sume), te konstantna nesposobnost i sporost u realizaciji kapitalnih investicija – onda se dobija puna i zastrašujuća slika katastrofalnog učinka lokalne DPS tivatske vlasti.”- kostatuje TA naglašavajući da je jedini “uspjeh” aktuelne gradske uprave “enormno povećanje partijskog administrativnog aparata i izdataka za isti”.

TA konstatuje da za sve to nisu krivi samo DPS I njeni sateliti  već oko 4.500 građana Tivta koji su ih glasali na lokalnim izborima 17.aprila“ I zato, morate biti spremni da jednog dana preuzmete odgovornost pred vašom djecom i unucima za loš pravac u kojem Tivat ide.”- zaključuje se u saopštenju TA.

Podijeli

1 komentar

  1. Bojao sam se da je ostar komentar na clanak “TA: Partitokratija razara kulturni život i građansku slobodu u Tivtu” bio upucen na pogresnu adresu. A sad’ posle ovog clanka, izgleda mi da nije, drago mi je i zbog Vas iz TA, a i zbog mene. Ako nista drugo, bar ce sve ostati dokumentovano.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.