8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatska akcija- Vlada neka finasira put za Lušticu

Luštica - Foto Anton Marković Gula
Luštica – Foto Anton Marković Gula

Tivatska akcija je vrlo neprijatno iznenađena činjenicom da opštinska vlast krije od građana Tivta da je Direkcija za investicije i razvoj Opštine Tivat 6. oktobra podnijela zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za put od Solila do raskrsnice za Pržna.

To znači da je aktualno opštinsko rukovodstvo i dalje – mimo plana investicija za 2015. godinu, i bez najave građanima Tivta u svom predizbornom programu 2012. godine – istrajno u namjeri da po naređenju svojih gospodara iz Podgorice zaduži Opštinu da bi finansirala izgradnju ovog puta, ili da potroši višak novca od skoro 4 miliona eura koji trenutno postoji u opštinskom budžetu.

Tivatska akcija nije protiv izgradnje ovog puta. Naprotiv – podržavamo razgranjavanje putne mreže na teritoriji naše opštine, posebno u ovom dijelu. Međutim, naglašavamo sljedeće – navedeni put nikako ne može biti finansiran isključivo ili pretežno sredstvima Opštine Tivat. U Ugovoru (katastrofalno lošem za Opštinu, i to zaslugom poslušničkog odnosa lokalnih funkcionera DPS-a i partije g. Krsta Boškovića prema državnoj vlasti) između Vlade CG, Opštine Tivat, i Luštice Development, jasno je naznačeno da je obaveza izgradnje infrastrukture do priključnih tačaka za kompleks na Luštici i na Vladi CG, i na Opštini Tivat. Do sada je Opština uložila najmanje 2,3 miliona eura u eksproprijaciju zemljišta za potrebe izgradnje puta, a Vlada nije uložila ništa.

Golf - Luštica bay
Golf – Luštica

Predsjednik opštine Ivan Novosel stoga treba da objasni građanima čijim sredstvima namjeravaju da finansiraju ovu dionicu puta. Za Tivatsku akciju nema nikakvih nedoumica da izgradnju ovog puta treba da finansira Vlada CG, jer po Ugovoru između Luštice Development, Opštine Tivat i Vlade CG – cjelokupni prihod od zakupnine zemljišta i akvatorija ide Vladi CG, a Opština Tivat ne dobija ni centa.

Ukoliko, ipak, odlazeća opštinska vlast i dalje namjerava da finansira izgradnju ovog puta opštinskim novcem, onda je jasno da podgorička vrhuška gura čelnike opštine Tivat da – prije neumitnog poraza i političke katastrofe koja čeka DPS i partiju g. Krsta Boškovića na predstojećim lokalnim izborima – temeljno opustoše i unište budžet Opštine Tivat. Ovo zato da bi, s jedne strane, na račun Tivćana ispunili obaveze prema stranim investitorima, a, sa druge, da novoj lokalnoj upravi poslije njih ne bi ostalo ništa za realizaciju brojnih projekata koji su Tivtu neophodni.

U pamet se, g. Novoselu, i ostali rukovodeći ljudi opštine Tivat! Već ste suviše štete nanijeli ovom gradu, ovo bi mogla biti kap koja će preliti vašu čašu, kaže se u saopštenju Tivatske akcije.

Najčitanije