16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatska akcija – Uređene Pine imaju i svoje naličje

Pine-Foto Boka News
Pine-Foto Boka News

Novoformirano Udruženje građana „Tivatska akcija“ (TA) koje će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima, ocijenilo je da rekonstrukcija i uređenje gradske rive i šetališta Pine, osim lijepog lica koje su Opština i JP „Morsko dobro“ prikazali proškog vikenda kada su Pine zvanično otvorene koncertom Jelene Rozge, imaju i svoje naličje koje nimalo ne ide u prilog lokalnoj DPS-SDP vlasti.

U rekonstrukciju Pina Opština i JPMD su uložile oko 2,3 miliona eura, a TA se juče zapitala zbog čega su radovi kasnili skoro godinu dana u odnosu na plan i zašto izvođaču – nikšičkoj firmi „Erlang“ nisu naplaćeni penali u iznosu od 130 hiljada eura.

„Toliko kašnjenje ne može se ničim opravdati, sem krajnjom neodgovornošću i nesposobnošću čelnih ljudi Opštine. Projekat je mijenjan u hodu, a odgovorni iz Opštine nikad nisu precizno objasnili tivatskoj javnosti ko je odgovoran za očiglednu manjkavost građevinskog projekta i njegova dva najveća nedostatka – loše projektovanu izgradnju guvna i odsustvo tretiranja fekalne kanalizacije.“- kazao je član Glavnog odbora TA i odbornik u SO Tivat mr Miomir Abović. On je podsjetio da je MANS zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja i neodgovoran rad u službi tokom rekonstrukcije Pina, podnio krivične prijave protiv aktuelnog i bivšeg gradonačelnika Tivta Ivana Novosela (DPS) i Dragana Kankaraša (DPS).

Pine - Tivat
Pine – Tivat

„Svakako najveći i najštetniji prekršaj aktualne tivatske vlasti kad je u pitanju rekonstrukcija Pina je to što je JPMD trebalo je u 2014. da uplati Opštini Tivat 1.380.000 eura za rekonstrukciju Pina, a uplatilo je samo 615.000! Preostalih 765.000 eura Opština je, mimo plana budžeta, morala da potroši od svoga novca. To dokazuju podaci iz Izvještaja o Strateškom planu Opštine Tivat za Ministarstvo ekonomije i podaci iz tabelarnog prikaza o izvršenju Strateškog plana u 2014. godini, te Završni račun Opštine Tivat za 2014. U ova dva Izvještaja stoji da je ukupna realizovana vrijednost u 2014. godini za ovaj projekat 1.504.722 €, a realizovana vrijednost u budžetu Opštine 906.403 €, tj. da je Opština Tivat uložila svojih 906.403 €, a JPMD dalo 615.000 €. Razlika od 765.000 eura do 906.403 eura je ono što je u 2014. plaćeno izvođaču radova zbog naknadnih, nepredviđenih radova. Postavlja se pitanje – zašto je JPMD uplatilo samo 615.000 eura, ako znamo da je u prihodovnoj strani budžeta Opštine Tivat za 2014. godinu bilo predviđeno da se uplati 1.380.000 € na ime „Naknade za korišćenje morskog dobra – ugovor Pine““- istakao je Abović.

On podsjeća da je gradonačelnik Novosel na posljednjoj sjednici SO saopštio da je JPMD ispunilo sve svoje obaveze i uplatilo sve što je trebalo za projekat Pine.

„Neprihvatljivo je da predsjednik Opštine tako nonšalantno može da izgovara laži i javno obmanjuje odbornike i građane Tivta. Za taj novac koji smo mimo plana budžeta potrošili jer se državnom preduzeću nije htjelo da ispuni svoje obaveze, Opština Tivat je mogla, recimo, da izgradi i vrhunski opremi odavno planiranu multifunkcionalnu zgradu socijalne i dječje zaštite na mjestu sadašnjeg objekta Crvenog krsta. Slikovito govoreći – mi smo tu zgradu, „zahvaljujući“ poslušničkom odnosu Ivana Novosela i njegovih saradnika, poklonili JPMD.“- mišljenja je Abović dodajuči da je ovaj slučaj kontinuitet prakse da se obaveze državnih organa i preduzeća prebacuju na teret lokalne uprave.

„Nastavlja se, kad su u pitanju aktualni tivatski vlastodršci, njihova davnašnja praksa unižavanja lokalne tivatske samouprave i podaničkog saginjanja glave pred državnim institucijama koje bi u Tivtu trebalo da servisiraju neuporedivo više svojih obaveza nego što je to sada slučaj. Sve agresivnije se „čerupa“ budžet Opštine Tivat, i to, na žalost, od strane onih koji bi o tom budžetu, da je sreće, najviše trebalo da vode računa. Podsjetimo se opet – samo prije dvije godine iz budžeta Opštine Tivat za rekonstrukciju vrtića, bez sklapanja ikakvog ugovora sa Vladinom Direkcijom za javne radove (koja je trebalo da finansira rekonstrukciju vrtića), izdvojeno je 250.000 € koje Vlada po svoj prilici nikad neće nadoknaditi Tivtu i njegovim građanima.“- zaključio je Abović dodajući da se mora staviti tačka na „servilnost i nesposobnost lokalne uprave i njihovo ropsko izvršavanje naredbi iz Podgorice, ma kako one bile štetne po interese naše opštine.“

Izvor:S. L.

Najčitanije