Tivatska akcija – problem napuštenih krava

Saopštenje Tivatske akcije

Gornja Lastva
Gornja Lastva

Mještani Gornje Lastve su već duže vrijeme svjedoci jedne nemile pojave- Gornjom Lastvom, naime, već duži vremenski period lutaju puštene krave. Ovo je mještanima Gornje Lastve dosad pričinjavalo veliku materijalnu štetu, budući da te krave upadaju u vrtove i privatne posjede Gornjolastovljana, i uništavaju zasade i voćke.

Prije par dana, ova pojava rezultirala je i mnogo većim neprijatnostima, naime, prije nekoliko dana u Gornjoj Lastvi pronađeno je nekoliko mrtvih krava. Žitelji Gornje Lastve su o tome obavijestili policiju, koja je obavila uviđaj. Neki žitelji Gornje Lastve su zatim odvođeni u policijsku stanicu da daju iskaz, a nekima od njihod strane izvjesnih građana prijećeno je i upotrebom fizičke sile. Sve to je izazvalo duboku nelagodu i zabrinutost brojnih mještana Donje i Gornje Lastve, koji su poznati kao mirni ljudi koji se klone nevolja i bilo kakvih sukoba.

Ova pojava, na žalost, nije od juče. Naprotiv – puštena goveda već dugo lutaju po Gornjoj Lastvi pričinjavajući ljudima znatnu materijalnu štetu. To, međutim, nije jedini aspekt ovog problema. Gornja Lastva je, naime, proglašena ambijentalnom cjelinom, u njoj svoja obitavališta ima i nekoliko stranih državljana. Vlada Crne Gore je sa njene strane, kao jedan od svojih zadataka i ciljeva na teritoriji opštine Tivat, postavila dovođenje stranih investitora u Gornju Lastvu, te sveukupnu valorizaciju ovog prelijepog starog bokeljskog sela.

Tivatska akcija to, naravno, svesrdno podržava. Postavlja se, međutim, pitanje kako možemo privući bilo kojeg stranog investitora u selo kojim lutaju i čiju infrastrukturu uništavaju puštena goveda. Zbog svega navedenog, Tivatska akcija poziva nadležne u Opštini Tivat da pod hitno riješe ovaj problem koji već predugo traje. Jer, ako se odgovorni u Opštini Tivat i dalje budu oglušivali o opravdane zahtjeve brojnih građana da se ovome konačno stane na kraj, posljedice potencijalno mogu biti veoma teške. čak, bojimo se, i tragične“ – kaže se u saopšrenju Tivatske akcije.

Podijeli

1 komentar

  1. pa što tu ima novoga od kada pamtim za sebe,a apena mi je tek 66-sta pusta godina po mome selu i okolo su vazda lutale krave pustopašice i mi smo ih ćerali iz Gornje Lastve preko dana, ma bi se vrćale preko noći i sve povarale,e ma ni je prije gore bilo dosta čeljadi,a danas eto božija grota nema tako reći nikoga,a Antica iz Orašja i Vido sa Zgrda nemogu njima odoljeti niti ih skoljeniti e valjalo bi pustu muku jaku mrežu rastegnuti tamo preko Gornje vode i ispod Vrdola da ne arivaju u selo-đurica amsterdam. P.S. krivolovci su ih prije destregavali po noći i kombijima i avutima vozili meso doma…vjerovatno se toga jo ko odozgora sjeća-živjeli i zdravi i veseli biliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.