15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatska akcija: Loši trendovi nastavljeni

 Tivatska akcija
Tivatska akcija

Tivatska akcija obratila se zvaničnim sopštenjem koje integralno prenosimo.

“Tivatska akcija” nadala se da će dolaskom Snežane Matijević na mjesto predsjednice Opštineneke stvari u našem gradu možda krenuti u drugačijem, boljem pravcu. Nažalost, ne da se to nije desilo nego moramo konstatovati da su se dolaskom Snežane Matijević na mjesto predsjednice Opštine neki loši trendoviu Tivtu čak i drastično pogoršali.

Demonstraciju dva takva trenda – forsiranja netransparentnosti u radu lokalne samouprave te  nastavka projekta uhljebljivanja DPS-u (i njegovim političkim satelitima) podobnih kadrova – imali smo prilike da vidimo i na posljednjoj sjednici Skupštine Opštine, održanoj u četvrtak 12.01.

Grozničava netransparentnost DPS-a ovaj put došla je do izražaja u odbijanju njihovih funkcionera da pristanu na predlog opozicije da se za sljedeću sjednicu pripremi Odluka oformiranju mješovite Komisije– sastavljene paritetno od predstavnika vlasti i opozicije-koja bi kontrolisala način na koji se dodjeljuju novčanasredstava predviđena za pomoć fizičkim licima.

Opozicija je  predložila formiranje ove Komisije motivisana dugogodišnjim lošim iskustvom u vezi sa zloupotrebama koje prave DPS (i njegovi politički sateliti) kad je u pitanju dodjela novčane pomoći, pogotovo u vrijeme pred izbore. Odbijanjem i same pomislida se formira ovakva Komisija, i time obezbijedi potpuna transparentnost (i to pod uvredljivim izgovorom da predstavnici opozicije “ne bi bili diskretni”!!!) DPS ( i njegovi politički sateliti)praktično su javno stavili do znanja da i dalje žele nastaviti sa praksom zloupotreba kad je u pitanju dodjeljivanje novčane pomoći fizičkim licima.

A kako DPS to radi – najbolje je pokazao nedavni slučaj s bivšim guvernerom CBCG Nikolom Fabrisom, kome je isplaćena pomoć od 500 eura zbog teškog materijalnog stanja, u trenutku kad je imao mjesečna primanja veća od 5000 eura!

U mandatu Snežane Matijević, nažalost, praksa uhljebljivanja kadrova partijski podobnih DPS-u doživjela je drastično uvećanje. Nastavak ovog poduhvata planiran je i kroz izdvajanje JU “Muzej i galerija Buća-Luković” u posebnu ustanovu kulture. I umjesto da se prvo krene u izgradnju novog objekta koji bi zadovoljavao potrebe ovakve ustanove (jer je postojeći, kako i sami predstavnici vlasti konstatuju, neuslovan i neodgovarajući), pa onda da se ustanova i kadrovski jača, opštinska vlast namjerava da odmah krene u zapošljavanje.

U tom smislu, u Tivtu je sve započelo predizbornim obećanjima DPS-a pred lokalne izbore u aprilu prošle godine – obećanjimao zapošljavanju onih koji budu glasali za njih, nastavilo se enormnim zapošljavanjem u Opštini Tivat poslije izbora, a sad je na red došlo i cijepanje CZK-a kao osnov za uhljebljivanje novih partijski podobnih kadrovika. Obavještavamo ovom prilikom građane Tivta da opštinska vlast od avgusta 2016. nije na sajtu Opštine ažurirala spiskove zaposlenika i funkcionera u Opštini. Pošto je od tada ovaj spisak drastično “natekao”, pozivamo ih da taj spisak urgentno ažuriraju.

Dr Snežana Matijević predsjednica opštine Tivat - foto Boka News
Dr Snežana Matijević predsjednica opštine Tivat – foto Boka News

“Tivatska akcija”, dakle, sa žaljenjem konstatuje da početak mandata Matijević protiče u nezapamćenom rasipništvu koje će Tivat i Tivćane, nažalost, skupo koštati u predstojećem periodu. Samo ove godine će nas koštati 2,5 miliona eura – to je, naime, suma za koju su tekući rashodi i razni transferi uvećani u odnosu na 2015. godinu.Umjesto da ulažemo u razvoj grada, naš se zajednički novac ulaže u održavanje DPS-ovog biračkog tijela.

Ovakva, drastično štetna i neodgovorna politika ne može se zamaskirati nekim sitnijim dobrim potezima. Doček Nove godine bio je nesumnjivo dobar, i “Tivatska akcija” nema problem da to pohvali. Samo molimo opštinske čelnike da to više ne ponavljaju kao mantru jer između januara i decembra ima valjda i nekih drugih poslova sem konstatovanja svaka tri dana da je doček Nove godine bio uspješan. Ako već imaju potrebu da nešto svakodnevno hvale, onda neka opštinski čelnici i funkcioneri svakodnevno javno hvale gospodski i nobl dizajn nedavno – novcem poreskih obveznika Tivta – kupljenog Renault-a Talismana; automobil zaista dostojan protokola i predsjednice opštine crnogorskog Monte Karla!!! – kaže se u saopštenju TA.

Najčitanije