16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Zaštita palmi

Palma - Foto Boka News
Palma – Foto Boka News

S obizirom, na pojavu štetočine – crvenog palminog surlaša (Rhynchophorus ferrugineus) u Tivtu, od strane Fitosanitarne inspekcije naložene su preventivne mjere suzbijanja širenja ovog insekta koji napada palme.

“Stoga je u petak započeto prvo tretiranje palmi, vrste Kanarska datula (Phoenix canariensis), na javnim površinama. Tretiranje vrši ovlašćena firma DOO „Vetrinum“ iz Ulcinja. Prvo tretiranje od predviđenih tri do kraja godine obavljeno je u ranijim jutarnjim časovima aa insekticidom, čija je aktivna materija dimetoat , trgovački naziv „ Dimetogal“. Tretirane su palme duž šetališta „Pine“, na lokaciji marine Kalimanj i palme u centru grada između stambenih zgrada i lamela.”- saopšteno je iz Opštine Tivat.

Prisustvo crvenog palminog surlaša na području Tivta zvanično je potvrđeno prije desetak dana na zaraženim palmama u Porto Montenegru, a koje je luksuzni nautički centar uvezao iz Južne Amerike. Da bi spriječili širenje ovog insekta-štetočine, iz Fitosanitarne inspekcije proglasili su tzv. “zaraženo područje” i u saradnji sa lokalnom upravom Tivta preduzeli adekvatne mjere zaštite palmi na ostalim javnim i privatnim površinama u tom gradu.

Tretiranje plami isekticidom nastavljeno je i tokom vikenda na lokaciji restorana „Prova“, u parkovima u centru grada i dalje od Seljanova prema Donjoj Lastvi do crkve Sv. Roka.

Iz Opštine Tivat pozvali su sve građane koji u svojim dvorištima imaju kanarske palme da se odazovu ovoj akciji i jave se do kraja juna preduzeću „Komunalno“ ili Opštini da bi skupili veći broj zainteresovanih za tretiranje, i dobili povoljniju ponudu kako bi akcija zaštite bila što efikasnija.

Najčitanije