16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Veliki Gradski park postaje spomenik prirode

Detalj iz tivatskog parka
Detalj iz tivatskog parka

Veliki gradski park u Tivtu uskoro će biti zvaničpno proglašen za spomenik prirode i stavljen pod III kategoriju zaštite kao „značajno zaštićeno prirodno dobro lokalnog značaja“.

O ovoj namjeri lokalne uprave proteklih se dana u Tivtu vodila javna rasprava tokom koje su svi zainteresovani mogli dati svoje primjedbe i sugestije na nacrt Studije zaštite za Veliki gradski park, a koju je po narudžbi Opštine Tivat, izradila Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore.

Veliki gradski park u Tivtu od 1968 uživa određeni stepen zaštite kao „hortikulturni objekat“, ali se novom odlukom Opštine koja će uskoro biti predmet pažnje odbornika i na nekoj od sjednica lokalnog parlamenta, ta zaštita unapređuje i podiže na veći nivo jer se park proglašava za spomenik prirode. Ovim dokumentom precizno su utvrđene granice parka koji obuhvata ukupnu površinu od 59.180 metara kvadratnih, za njegovog upravljača određuje se Komunalno preduzeće Tivat i nameće obaveza donošenja planova i godišnjih programa upravljanja ovim zaštićenim prirodnim dobrom.

Gradski park Tivat
Gradski park Tivat

Definisan je i čitav niz mjera na zaštiti i razvoju parka, unapređenju njegove biološke raznovrsnosti, zaštiti vrtno-arhitektonskih objekata i vrijednih građevinskih objekata, prirodnih svojstava parka, uspostavljanju monitoringa sistema zaštite i održivog korišćenja ovog javnog dobra. Pored ostaloga, predviđeno je da se sa ovog prostora dislocraju svi objekti koji narušavaju estetiku i funkcionalnost parka poput objekta Kisikane bivšeg Arsenala, i tehničke baze Komunalnog preduzeća. Na lokaciju tehničke baze planira se premiještanje vrijednog starog objekta tzv. Vojnog kupatila bivšeg Arsenala sa njegove postjeće lokacije, nekoliko stotina metara sjeverno, te rekonstrukcija i uređenje tog objekta i njegove neposredne okoline u svrhe javnih sadržaja kulture i sličnih namjena.

Veliki gradski park podignut je 1892 godine na imanjima nekadašnjih plemićkih porodica Radali i Luković, sjeveroistočno od kompleksa vojnog brodogradilišta Arsenal, po naredbi tadanjeg komandanta Ratne mornarice Austro-Ugarske, admirala Maksimilijana Daublebskog fon Šterneka. Pored toga što je u izgradnju ovog hortikultunog objekta koji je originalno nazvan Mornarički park, Šternek uložio značajnu sumu novca iz vojnog budžeta, on je naredio svim komandantima austro-ugarskih ratnih brodova koji su se sa krtarenja širom svijeta vraćali u Tivat, da sa sobom donose primjerke, za zemlje koje su posjetili, karakterističnih biljnih vrsta, a koje su onda sađene u novom parku. Na taj način nastala je jedna od najvećih i najbogatijih botaničkih bašti na južnom Jadranu u kojoj uspijevaju mnoge rijetke i vrijedne vrste drveća i bilja, od kojih su neke jedinstvene u Evropi, poput ovdašnjih primjeraka čilenaske jele (araucaria araucana). U parku su Austro-Ugari podigli pješačke staze, odgovarajući mobilijar, vrlo vrijedan objekat rasadnika sa zagrijavanjem i jedno od prvih igrališta za tenis na ovim prostorima, a kasnije su ovdje napravljena i dva spomen obilježja – Spomenik ujedinjenja Jugoslavije 1.novembra 1918, i Spomenik narodnim herojima Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri koji je kompletiran i sa manjom fontanom.

Izvor:S. L.

Najčitanije