11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Veliki gradski park kroz istoriju

„Veliki gradski park kroz istoriju“ naziv je izložbe fotografija koja je sinoć otvorena u galeriji Centra za kulturu, ljetnikovac Buća u Tivtu. Izložbu posvećenu najvećoj botaničkoj bašti na južnom Jadranu, priredila je NVO „Evropski dom“ iz Tivta koja već 15 godina intenzivno radi na promociji, valorizaciji i zaštiti Velikog gradskog parka.

„Evropski dom Tivat osnovan je 2000. godine i već svoj prvi projekat 2001. godine posvetio je Velikom gradskom parku. U pitanju je bila izložba fotografija uz štampanje brošura, a projekat se zvao Veliki gradski park Tivat- zaboravljena ljepota. Tokom svih ovih petnaest godina uvijek smo se rado vraćali brizi o Gradskom parku, koji je od 1968. godine je zaštićeni objekat prirode, a konačno u januaru ove godine Odlukom Skupštine Opštine Tivat dobio je status spomenika prirode. Večeras se moramo sjetiti i imena Maksimilijana Daublebskog fon Šterneka komandanta Ratne mornarice Austro-Ugarske po čijem nalogu je park i podignut 1892.godine, koji je naredio , komandantima svih austrougarskih ratnih brodova koji su se sa dugih putovanja po svijetu vraćali u Boku, da sa sobom donose primjerke biljaka karakterističnih za daleke zemlje koje su posjetili,“ kazala je predsjednica NVO „Evropskog doma Tivat“ Marijana Mišić Škanata.

Izložbu je otvorio Petar Vujović, savjetnik predsjednika Opštine za međunarodne odnose i ekonomski razvoj koji je između ostalog kazao.

„Posmatrajući ovu izložbu nisam mogao ostati ravnodušan. Gledajući ove fotografije pokušavam zamisliti kako je to nekada bilo kada su naši preci i mornari sa dalekih vijađa donosili razno bilje i sadili ga u park sa velikom ljubavi.

Svi smo mi još kao djeca i učenici provdili veliki dio vremena u ovom parku, dosta urađenih domaćih zadataka, igranja, skupljanja bilja za herbarium, prvi poljubci i simpatije u ovom parku. Nekako mi se čini da su sve te uspomene ostale u krošnjama u našem parku i nedaju da se otrgnut zaboravu. Na nama ostaje i moramo biti svjesni činjenice da ljubav prema parku moramo prenositi i na mlađe naraštaje i nastojati im utkati tu ljubav, ništa veću ali ništa manju što su i naši preci, odnosno naši roditelji nama utkali.“- kazao je Vujović.

Autori izložbe su arh. Marija Nikolić i inž. hortikulture Igor Mamula.

Pored brojnih posjetilaca, otvorenju izložbe prisustvovao je i ambasador Austrije u Crnoj Gori Johan Frojlih.

Gradski park Tivat - izložba
Gradski park Tivat – izložba

Gradski park na nekadašnjim imanjima plemićkih porodica Radali i Luković, podignut je 1892 godine, po naredbi tadašnjeg komandanta Ratne mornarice Austro-Ugarske, admirala Maksimilijana Daublebskog fon Šterneka. On je želio da uredi najbližu okolinu nove vojno-pomorske baze, odnosno vojnog brodogradilišta Arsenal koji je u Tivtu, takođe po Šternekovoj naredbi, podignut krajem 19.vijeka i sa radom je počeo 1889 godine.

Autsrougarski admiral je stoga, komandantima svih austrougarskih ratnih brodova koji su se sa dugih putovanja po svijetu vraćali u Boku, naredio da sa sobom donose primjerke biljaka karakterističnih za daleke zemlje koje su posjetili, a one su sađene u tadašnjem Marine –parku, kao se zvanično zvala ova velika botanička bašta što se prostire na oko 4 hektara.

Tadašnji predsjednik Opštine Tivat Marko Krstović potpisao je odluku o besplatnom ustupanju zemljišta za Veliki gradski park.

 

 

 

 

 

Najčitanije