15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – učestale epidemije „stomačnog virusa“

Dom zdravlja Tivat
Dom zdravlja Tivat

Učestale epidemije „stomačnog virusa“ kako to zvanično definišu nadležni, bile su predmet interesovanja odbornika u lokalnom parlamentu, pa je Miomir Abović (Tivatska Akcija) zatražio od rukovodstva Opštine podatke da li su precizno i pouzdano utvrđeni uzroci zdravstvenih problema brojnih građana.

Od subote je buknuo novi krug masovnog razbolijevanja građana od „stomačnog virusa“ pa je u protekla tri dana preko 100 Tivćana zatražilo pomoć ljekara žaleći se na dijareju, povraćanje, povišenu tjelesnu temperaturu, opštu malaksalost i groznicu.

Iako niko ne želi da to javno kaže, sumnja se da je uzrok problema nekvalitetna voda iz gradskog vodovodnog sistema, a tivatske privatne ambulante i apoteke proteklih dana bile su pod pravom opsadom malaksalih građana koji su primali infuziju ili tražili ljekove za dijareju i povraćanje.

Državna Hitna pomoć je gotovo takve slučajeve odmah proslijeđivala Opštoj bolnici u Kotoru, a o svemu je obaviještena i Epidemiološka služba Instituta za javno zdravlje Crne Gore koja je najavila uzimanje uzoraka vode iz gradskog vodovoda na analizu.

Srećna okolnost u svemu je što zdravstveni problemi traju relativno kratko i najčešće se oboljeli oporavi za 24 do 48 sati.

Slično se već desilo i sredinom prošlog mjeseca kada je takođe u samo par dana, više desetina građana bilo bukvalno „pokošeno“ stomačnim virusom, a uzorci vode iz gradskog vodovoda koji su se kasnije pokazali kao zvanično ispravni, uzeti su tek pet dana nakon izbijanja epidemije. Iz tivatskog „Vodovoda“ tada su demantovali da je loš kvalitet vode uzrok masovnih zdravstvenih tegova sugrađana, tvrdeći da se voda redovno kontroliše i hloriše.

Miomir Abović
Miomir Abović

U najnovijoj epizodi masovne epidemije upoznati smo sa slučajevima porodica u kojima su se prvo razboljeli članovi koji piju vodu sa česme, a tek onda ostali koji konzumiraju isključivo vodu kupovanu u fabričkim pakovanjima u trgovinama.

Ljekari sa kojima smo nezvanično razgovarali, slažu se u ocjeni da ovakav „požar“ u smislu kratke pojave velikog broja oboljelih, kakav je u Tivtu više od subote do ponedjeljka, može uzrokovati samo voda, a virus se onda na druge ljude širi fizičkim konktaktom sa oboljelim ili predmetima koje je on koristio.

Abović je na sjednici SO postavio odborničko pitanje tražeći odgovor što je Opština preduzela da se utvrdi precizni razlozi „dva masovna trovanja – epidemija stomačnog virusa građana Tivta u manje od 20 dana“.

„Da li je uzrok tome voda iz gradskog vodovodnog sistema i zašto se njeni uzorci po pravilu, uzimaju tek nekoliko dana po izbijanju epidemije“, pitao je odbornik TA nadležne u Opštini tražeći i precizne podatke o broju građana koji su od subote  zatražili pomoć ljekara po ovom osnovu.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije