Tivat – tretiranje palmi protiv surlaša

Palma - Foto Boka News
Palma ispred crkve u D.Lastvi snimljena iz zvonika – Foto Boka News

Drugo ovogodišnje tretiranje palmi vrste Kanarska datula (Phoenix canariensis) na javnim površinama u Tivtu, u cilju spriječavanja daljeg širenja štetočine crvenog palminog surlaša (Rhynchophorus ferrugineus), počeće danas.

Tretiranje će vršiti ovlašćena firma „Ekoplant“ iz Podgorice uz nadzor stručnog lica iz Komunalnog preduzeća Tivat.

“Sa tretiranjem će se početi od šetališta Iva Vizina (lučica Kalimanj ) i dalje prema Seljanovu , a potom i ostalim dijelovima naše opštine. U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova tretiranje će se odložiti, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena.  Ovom prilikom obavještavamo i pčelare sa područja opštine Tivat da adekvatno zaštite pčelinja društva.”- saopšteno je juče iz Sekeretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo Opštine Tivat.

Tretiranje palmi će se vršiti sa insekticidom na bazi hlorpirifosa (Pyrinex).Iz Opštine su pozvali i privatne vlasnike koji u svojim dvorištima imaju palme vrsta Kanarska datula da se radi zaštite bilja i spriječavanja daljeg širenja ove štetočine, odazovu akciji tretiranja palmi koje se nalaze u njihovom posjedu. Preporuka je da se isekticidom tretiraju i već zaražene palme.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.