17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat spreman za izbore – takmiči se 12 izbornih lista

Dragan Koprivica CDT
Izbori u Tivtu po važnošću prevazišle lokalni okvir: Dragan Koprivica CDT – foto rtcg

Direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Dragan Koprivica, kazao je da se ta nevladina organizacija uvjerila da je OIK Tivat izvršila sve potrebne pripreme i obuke biračkih odbora, te da se nada da će tokom izbornog dana na biračkim mjestima sve funkcionisati po planu.

Za 32 odbornička mjesta u Tivtu takmiči se 12 izborih lista, dok dio opozicije bojkotuje glasanje. U lokalnom parlamentu najjači je u proteklom mandatu bio DPS sa 12 mjesta. Gotovo do kraja mandata u koaliciji sa njima bila je SDP koja je imala pet odbornika, dok je ostalih 15 mjesta pripadalo opoziciji. Od ponoći počinje izborna tišina.

CDT, koji će imati 39 posmatrača na svim biračkim mjestima u tivatskoj opštini, pratiće u nedjelju tok izbornog dana i prebrojavanje glasova.

U Tivtu se prvi put primjenjuje sistem elektronske identifikacije birača.

“Izbori u Tivtu svojom važnošću prevazilaze lokalni okvir, budući da će se na njima po prvi put u potpunosti implementirati značajni noviteti u izbornom procesu. Direktno smo se uvjerili u to da je OIK Tivat izvršio sve potrebne pripreme i obuke biračkih odbora, pa se nadamo da će tokom izbornog dana na biračkim mjestima sve funkcionisati po planu. Na biračkim mjestima ćemo veliku pažnju posvetiti praćenju na koji način elektronska identifikacija funkcioniše u praksi”, kazao je Koprivica.

CDT apeluje, kako dodaje, na sve aktere izbornog procesa da ulože maksimalne napore da izbori budu u skladu sa zakonima i dobrim demokratskim praksama.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije