14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Šesti projekat iz EU fondova

Photo: Boka news
Photo: Boka news

Opština Tivat dobila je grant iz evropskih fondova za implementaciju projekta nazvanog „RE asistent u nastavi“, a sa kojim je lokalna uprava konkurisala na zajedničkom projektnom pozivu Evropske unije i Evropskog savjeta za projekte, pod nazivom “Promovisanje ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj Evropi” .

Ovo je već šesti projekat koji opština Tivat realizuje pod pokroviteljstvom i u saradnji sa institucijama Evropske Unije uz korišćenje sredstava iz evropskih fondova.

Ukupna vrijednost projekta “RE asistent u nastavi” je 18 hiljada eura u čemu Opština Tivat participira sa 10 odsto. “Osnovne aktivnosti predviđene projektom su pomoć pedagoškoj službi prilikom testiranje prvaka i upis u prvi razred osnovne škole, sa ciljem savladavanja jezičke barijere prilikom susreta i roditelja i djece sa pedagozima. Planirano je osnivanje “Predškolice” uz angažovanje vaspitačice i pedagoga za djecu pripadnike RE populacije predškolskog uzrasta. Projektom je predviđeno i organizovanje dopunske nastave, kao i niz kulturnih i društvenih aktivnosti.”- saopštenmo je juče iz kabineta tivatskog gradonačelnika Ivana Novosela.

Cilj zajedničkog projektnog poziva “Promovisanje ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj Evropi”, bio je izabrati 36 lokalnih samouprava iz 7 zemalja jugoistočne Evrope, a selekcija je napravljena od strane Komiteta sastavljenog od predstavnika Vlade i predstavnika odgovarajućih manjinskih institucija iz Crne Gore i Sekretarijata projekta. Aplicirano je sa ukupno 153 aplikacije, a Opština Tivat je jedna od ukupno 153, i svega četiri lokalne samouprave u Crnoj Gori, odabrana za dodjelu granta u cilju promovisanja ljudskih i manjinskih prava, što predstavlja svojevrsno priznanje i potvrdu kvaliteta rada u ovoj oblasti

Projekat “RE asistent u nastavi” predstavlja nastavak dobre saradnje izmedju Opštine Tivat i ovdašnje NVO “Udruženje Egipćana” kroz realizaciju Lokalnog akcionog plana za djecu Opštine Tivat, te Akcionog plana Inkluzije RE populacije u Opštini Tivat, u funkciji podizanja nivoa znanja djece Egipćana i Roma u nastavno obrazovnom procesu.

Potpisivanje ugovora o grantu obaviće se na predstojećoj regionalnoj konferenciji lokalnih uprava zemalja regiona koja će se održati u Skoplju, početak implementacije projekta “RE asistent u nastavi”očekuje se u januaru naredne godine.

Najčitanije