10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – najveći nautički događaj u regionu

Sa pressa - foto Zoran Radonjić
Sa pressa – foto Zoran Radonjić

Dvadeset i devet brodova dužine između 24 i 50 metara, te preko 80 brokera, agenata i predstavnika pružalaca raznih usluga u jahting industriji iz cijelog svijeta, okupiće se od sutra u Tivtu na premijernom izdanju „MYBA Pop-Up Superyacht Show-a“, prvog nautičkog sajma specijalizovanog isključivo za superjahte koji se održava u regionu Jadrana. Sajam organizuju nautički centar Porto Montener i prestižna međunarodna asocijacija jahting brokera MYBA, sa namjerom da stručnoj javnosti predstave sve prednosti ovog područja za razvoj industrije čarterovanja jahti.

„Predivno kruzing-okruženje Crne Gore i Hrvatske, uz crnogorsku legislativu povoljnu za jahte i činjenicu da je Crna Gora van EU poreskog sistema, čine da broj jahti koje rade čartere na Jadranu eksponencijalno raste već nekoliko godina za redom. MYBA je na to odgovorila organizacijom ovog sajma kako bi naši članovi i klijenti dobili najbolje moguće odgovore na svoje potrebe, te da se promoviše Jadran kao čarter-destinacija. Impresivno je to što se već na prvom izdanju našeg novog sajma okupilo čak 29 superjahti i preko 80 brokera iz nekih od najvećih i najpoznatijih imena svjetske jahting i čarter industrije poput kompanija „Edmiston”, “Northrop and Johnson”, “Camper and Nicholson”, “Ocean Independence” i “Burgess”“- kazao je na današnjoj konferenciji za novinare u Tivtu Džon Grejem Kluit, član Borda direktora MYBA. On je naglasio da će učesnici sajma koji se završava u nedjelju, imati prilike da se upoznaju ne samo sa brodovima koji na njemu učestvuju i koji se nude ili na prodaju ili u čarter, već i sa u regionu važećim propisima koji se tiču oporezivanja čartera, registracije i korišćenja jahti.

Direktor marine Porto Montenegro Toni Braun naglasio je da je u proteklih osam godina u Tivtu stvoren izvanredan kapacitet za jahting sa svim uslugama svjetske klase, ali i da se jahting industrija ne može razvijati bez ključnih ljudi – brokera.

Sa pressa - foto Zoran Radonjić
Sa pressa – foto Zoran Radonjić

„Oni su ti koji pomažu klijentima da nađu jahte i čarter destinacije koje im najviše odgovaraju, pa je zbog toga i čitav ovaj sajam namijenjen upravo brokerima, da oni vide brodove koji se nude u najam, promovišu ih i dalje doprinesu rastu ove grane privrede u regionu.“- podvukao je Braun. On je dinamiku razvja jahtinga u Crnoj Gori i na Jadranu ilustrovao podatkom da je Porto Montenero 2009 koja je bila njegova prva prava puna sezona imao ukupno 580 dolazaka jahti, da bi taj broj narastao na 1.500 dolazaka lani, te preko 2.000 uplovljavanja jahti do sada u ovoj godini.

Izvor:S. L.

Najčitanije