10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Produžetak radova još tri mjeseca

Radovi na Bjelilima
Radovi na Bjelilima

Izvođač radova započetih još u decembru 2011 godine, njemačka kompanija “Ludwig Pfeiffer” formalno je prekjuče predala Opštini Tivat kao investitoru, zahtjev za odobrenje novog roka za završetak izgradnje skoro 18 kilometara nove kanalizacione i 14,5 kilometara nove vodovodne mreže na tivatskom dijelu poluostrva Luštica i u naseljima Vrijes i Gradiošnica.

To, zajedno sa izgradnjom 6 većih i 6 manjih pumpnih stanica, čini treću fazu tivatskog gradskog kanalizacionog sistema, a koja je po prvobitnom planu, trebalo da bude završena do sredine maja 2013 godine. Brojni problemi počev od lošeg vremena, teške stjenovite podloge i teškoća sa podizvođačima uticali su međutim, da se cijeli posao ne završi ni do danas. Novi, treći po redu zahtjev „Ludwig Pfeiffera“ za odlaganje rokova, biće razmatran već danas, a konačna odluka o njegovom prihvatanju i daljoj strategiji donijeće se 20.januara – potvrdio je predsjednik SO Tivat Krsto Bošković koji je i projekt-menadžer gradnje kanalizacije.

„Ugovoreni drugi rok za završetak radova je istekao 31.decembra, a do sada je obavljeno nešto preko 92 odsto planiranih radova. Utrošeno je oko 7 miliona, od ukupno nešto preko 9 miliona eura bez PDV-a, koliko košta ova faza.“- kazao je Boškovič dodajući da „Ludwig Pfeiffer“ ima ugovornu obavezu da nastavi radove i predloži novi rok za završetak posla. On je dodao da su u posao u međuvremenu uključeni i novi podizvođači tako da pored njemačke, na trasi rade i dvije crnogorske, te po jedna firma iz Albanije i iz BiH.

„Od značajnijih radova predstoji nam završetak ugradnje elektro-opreme u crpnim stanicama, polaganje kabla od Rogača prema crpnoj stanici broj 4,proširenje puta i postavljanje trase cjevovoda od oko 150 metara u naselju Bjelila sa zaštitom vodoizvorišta Frutak, dio posla na havarijskim ispustima i završni radovi na uređenju prostora i vraćanju oštećenih djelova saobraćajne inmfrastrukture u prvobitni oblik.“- kazao je Boškovi dodajući da se sve to sa aktuelnom dinamikom i brojem radnika i mašina na gradilištu, može završiti za oko dva mjeseca,a onda slijedi još najmanje mjesec za primopredaju cijelog novoizgrađenog objekta.

Tivat - Kalimanj
Tivat – Kalimanj

Bošković je izrazio razumijevanje i pohvalio brigu mještana Bjelila o zaštiti lokalnih izvorišta te apelovao na dodatno strpljenje stanovnika tog dijela Tivta jer će radovi na kanalizaciji u narednom perioudu dovesti i do značajnih ograničenja u odvijanju saobraćaja na lokalnom putu Rogač-Krašići. On je istakao da će do ljeta sve biti konačno gotovo, a lokalni put od Rogača ka Krašićima saniran i proširen pa će se njima lakše i bezbjednije saobraćati.

Zbog kašnjenja radova na crnoj stanici broj 6 na Obali Đuraševića, a koja se nalazi na pristupnom putu lokaciji novog postrojenja za prečišćevanje otpadnih voda, za nekoliko dana je pomjeren i početak radova na izgradnji tog objekta vrijednog preko 10 miliona eura. Zajedničko PPOV za Tivat i Kotor u Krtolima će graditi njemačka firma WTE.

Bošković je istakao da se investiranje preko 12 miliona eura koliko je Opština Tivat do sada uložila u realizaciju prve dvije faze gradskog kanalizacionog sistema, “već sada isplatilo kroz stvaranje preduslova za intenzivniji razvoj turizma”. Predstoji povezivanje na već napravljeni kanalizacioni sistem naselja Mažina i visočijih dijelova Kalimanja, a razmatra se i mogućnost širenja kanalizacione mreže i na naselje Donja Lastva.

“Već imamo projekat mreže za Donju Lastvu i računam da ćemo do kraja godine definisati finansijske mogućnosti i orijentaciono odredti datum početka tih radova.”- kazao je Bošković dodajući da će se kanalizacioni kolektor za Donju Lastvu graditi u trupu Jadranske magistrale koja prolazi kroz to naselje, a paralelno će se tom prilikom polagati i cjevovod kojim će se Regionalni vodovod spojiti sa hervcegnovskim vodovodnim sistemom preko Opatova.

Izvor:S. L.

Najčitanije