13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat predstavljen na „Biznis forumu” u Skoplju

Biznis forum u Skoplju

Protekle sedmice u Skoplju je održan „Bizns forum“, na kojem su se makedonskoj javnosti i poslovnom svijetu, predstavili investitori i privrednici iz Tivta.

„Biznis forum“ je održan u Privrednoj komori Makedonije u sklopu manifestacije „Dani Tivta u Skoplju“ na inicijativu Ambasade Crne Gore u Makedoniji i u saradnji sa Udruženjem ugostiteljstva i turizma pri Privrednoj komori Makedonije. Forum su otvorili: počasni konzul Crne Gore u Makedoniji i predsjednik Privredne komore Makedonije Branko Azeski, ambasador Crne Gore u Makedoniji Predrag Mitrović, predsjednica opštine Tivat Snežana Matijević i predsjednica Udruženja ugostiteljstva i turizma pri Privredoj komori Makedonije Sonja Bibanovska.

Predsjednica opštine Tivat se zahvalila domaćinima na prilici da „privrednici koji su ponos Tivta predstave turističke i investicione potencijale Tivta“.

Otvarajući forum, predsjednik Komore, Branko Azeski je istakao da obim ukupne trgovine između Republike Makedonije i Crne Gore u prvih osam meseci tekuće godine iznosi 23,7 miliona američkih dolara, te da je kao takav mali. On je naglasio da postoji osnova za jačanje saradnje posebno u oblastima turizma i prehrane.

Predsjednica Udruženja ugostiteljstva i turizma, Sonja Bibanovska je istakla da statistički podaci o broju turista koji su posjetili Makedoniju, a prema realizovanom broju noćenja, pokazuju, da je samo 0,9% ukupnog broja stranih turista iz Crne Gore .

Biznis forum u Skoplju

Bibanovska je prisutne upoznala sa nekim već preduzetim konkretnim aktivnostima na planu inteziviranja buduće saradnje: “Radićemo na realizaciji info-ture iz Makedonije u Crnu Goru i stvaranju zajedničkih turističkih proizvoda Makedonije i Crne Gore, koji će se realizovati na nivou Privredne komore Makedonije i Privredne komore Crne Gore, u sklopu procesa regionalnog povezivanja Zapadnog Balkana.”

Forum je otpočeo  izlaganjem „Tivat – uspješan brend Crne Gore – prošlost, sadašnjost i budućnost“, sekretara za ekonomski razvoj i preduzetništvo u Opštini Tivat Petra Vujovića. Direktor za odnose sa Vladom i član borda direktora kompanije „Adriatic Marinas“, Predrag Leković prisutnima je predstavio projekat najveće i najatraktivnije marine na Jadranu, Porto Montenegra. Ispred kompanije „Luštica Development“, o projektu i dosadašnjim ulaganjima govorio je marketing menadžer Damir Moškov. Hotelske kapacitete i sveobuhvatnu ponudu predstavili su: hotel „Regent Porto Montenegro“ ispred kojeg je govorio PR i marketing menadžer Milo Radonjić, hotel „Franca“ koji je predstavila PR i marketing menadžer Milica Kočović, hotel „Magnolija“ ispred kojeg je govorio direktor Nemanja Ćuković i hotel „Pine“, koji je predstavljala menadžer prodaje Zlatinka Maslarević. Na forumu se predstavila i kompanija „Riana Montenegro Holdings“ ispred koje je govorila PR koordinatorka Sanja Milosavljević.

Predsjednik Privredne komore Makedonije Branko Azeski, rekao je da će predložiti da se Opština Tivat predstavi na jednoj od sljedećih aktivnosti u okviru Berlinskog procesa podrške zapadnom Balkanu.

Forumu su ispred Opštine Tivat prisustvovali potpredsjednici opštine Ilija Janović i Dejan Maslovar i savjetnik predsjednice za ekonomska pitanja Zoran Petranović. Nakon radnog dijela uslijedio je koktel za prisutne i učesnike. „Biznis forumu“ je prisustvovalo 30-ak privrednika iz Makedonije, a događaj su ispratile i 3 makedonske televizije.

Najčitanije