3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Predavanje o evroatlanskim integracijama

Sa predavanja u Tivtu
Sa predavanja u Tivtu

Mađarska smatra da je Crna Gora već spremna da postane članica NATO– ocijenio je mađarski ambasador u Crnoj Gori Kristijan Poša. On je danas o evroatlanskim integracijama govorio predstavnicima dražavne i lokalne uprave u Tivtu, kao i nekolicini odbornika tivatskog parlamenta na obuci o toj temi koju je organizovala Uprava za kadrove i Vladin Komunikacioni tim za NATO.

„Crna Gora je od NATO dobila ono što još nijedna država u istoriji Alijanse nije –tzv.intenzivirani i fokusirani dijalog koji vam omogućava da dobijete poziv za članstvo do kraja godine, ne čekajući naredni samit NATO u Poljskoj. Taj dijalog je izuzetan tehnički okvir i sjajna mogućnost koju Crna Gora i njeni stanovnici moraju da iskoriste. Politička elita u Crnoj Gori to veoma dobro shvata i zna što treba da se uradi.“- kazao je ambasador Poša koji je govorio o benefitima koje je Mađarskoj donijelo članstvo u Alijansi.

On je podvukao da su „naši saveznici zadovoljni kako stoje stvari“ kada je u pitanju ispunjavanje dva od ukupno četiri uslova za članstvo Crne Gore – reformi sistema odbrane i službi bezbjednosti, ali da se još mora „staviti veliki značaj“ na podršci javnosti učlanjenju naše države u NATO i „djelimično na ispunjavanja obaveza niz poglavlja 23 i 24, odnosno jačanju vladavine prava“.

„Važno je da se tokom godine poveća podrška javnosti i da to prepoznaju svi saveznici.“- poručio je mađarski ambasador. Na pitanje da prokomentariše činjenicu da drugi NATO parteri akcenat više stavljaju na vladavinu prava kao bitniji kriterijum, Poša je odgovorio da se odluke u NATO donose konsenzusom svih članica, koje pojedinačno, u skladu sa sopstvenim interesima, procjenjuju da li „njima vrijedi da jedna mala država sa Balkana postane članica saveza“.

Sa predavanja u Tivtu
Sa predavanja u Tivtu

„Nekome je možda važnija opšta geostrateška situacija, nego vladavina prava, nekome je bitnije nešto treće…Mađarska i još neke geografski bliske države Crnoj Gori poput Slovenije, Hrvatske, Slovačke, su već i prije samita u Velsu rekli da je po njima, Crna Gora spremna za dobijanje poziva za ulazak u NATO. Naravno, ima i nekih drugih država koje gledaju iz nekog svog fokusa, da li je njima u interesu da Crna Gora jednog dana bude članica NATO. Najbitnije za vas je da takve države koje su još uzdržane, iz vaših konkretnih aktivnosti vide da ovdje postoji volja za reformom i da se ne samo usvajaju novi zakoni, već da se oni i primijenjuju u praksi. Ja lično mislim da taj dio crnogorskog „domaćeg zadatka“ teče dobro.“- kazao je ambasador Poša. On je podvukao da Crna Gora „i njena politička elita“ moraju pokazati volju „da idu prema vrijednostima koje postoje na, kako bih to rekao, dijelu svijeta gdje ljudi bolje žive“.

Pukovnik dr Mehmedin Tahirović iz Ministarstva odbrane , odbacio je tvrdnje da je NATO produžena ruka politike SAD, ilustrujući to podatkom da je Alijansa ne mogavši da, zbog protivljenja Grčke, postigne konsenzus na bazi kog se donose odluke, do sada čak u sedam navrata odbila da uputi poziv u članstvo Makedoniji, iako su upravo SAD, kontakt-država preko kojeg zvanično Skoplje vodi svoj proces atlantskih integracija, insistirale na tom pozivu. Tahirović je istakao da iako to njeni čelnici izbjegavaju da saopšte, najbolju vojnu saradnju i kontakte sa SAD i NATO-m na Balkanu ima Srbija koja je iz toga izvukla i velike ekonomske benefite.

„Srbija zvanično niti u jednom svom relevantnom dokumnetu nije proklamovala da će biti neutralna država. Sve što oni rade upućuje na to da će i oni postati članovi NATO, čim to njihove unutrašnje političke prilike dozvole.“- ocijenio je Tahirović.

Izvor:S. L.

Najčitanije