17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat: Požar stavljen pod kontrolu, strahuju od pojačanja vjetra tokom noći

Veliki šumski požar koji je izbio nešto prije 15 sati u Krtolima u blizini uvale Plavi horizonti stavljen je pod relativnu kontrolu nešto poslije 18 sati.

Na terenu u dužini oko dva kilometara je nekoliko desetina vatrogasaca sa protivpožarnim vozilima, a njima pomaže i desetak privatnih auto-prevoznika sa Luštice, Krtola i Grblja koji im svojim autocisternama dopremaju vodu. Ekipe sa više lokacija drže vatru pod kontrolom i spriječavaju njeno širenje zapadno prema turističkom naselju Luštica bay kome se požar primakao na par stotina metara, te spriječavaju da vatra prebaci lokalni put za Oblatnu i Lušticu i zahvati prostor nekadašnje kasarne u kojoj je sjedište kompanije Luštica Development. Vatrogasci brane i kuće u jugoistočnom dijelu Novog naselja Radovići kojima se požar najviše primakao.

Iako ih je komandir Službe zaštite u spašavanja Opštine Tivat Zoran Barbić pozvao ni sat nakon izbijanja vatre, protivpožarni avioni Direktorata za vanredne situacije nijesu mogli da intervenišu, zbog navodno jakog vjetra koji je onemogućio njihovo polijetanje iz Podgorice.

Pred vatrogascima na terenu biće teška noć zato što meteorolozi najavjljuju jačanje vjetra.

Požar je zahvatio površinu od nekoliko hektara guste borove šume i makije sjeverozapadno od plaže Plavi horizontina teriroriji koja je u vlasništvu katarske komapnije “Qatari Diar” odakle ga je vjetar širio prema kompleksu Luštica Bay i Radovićima.Vjetar koji i dalje duva otežava gašenje u kojem su se vatrogascima iz Tivta, Kotora i Radovića pridružile i kolege iz Budve i Herceg Novog, kao i više privatnika iz Tivta, Kotora i Luštice koji svojim cistjernama dovoze vodu.

Na terenu je i policija koja krajnje restriktivno propušta vozila na lokalnom putu Radovići-Luštica Bay zato što se vatra primakla na desetak metara od kolovoza. Prema riječima komandira SZS Tivat Zorana Barbića situacija je bila kritična jer jak sjeverni vjetar raspirivao vatru i širio požar, ali su velikim naporima gasitelja, oko 18 sati uspjeli da ga stave pod relatuivnu kontrlu. Na požarištu je bila i tivatska gradonačelnica dr Snežana Matijević, kao i potpredsjendik Opštine Dejan Maslovar.

https://youtu.be/b4Nqv_rgX4ELuštica

Situaciju na terenu je sa zabrinutošću pratio i izvršni direktor kompanije  Development Daren Gibson sa saradnicima. Na kraju samog naselja Luštica Bay vatrogasci su postavili odbrambenu liniju i razvukli vatrogasna crijeva kako bi odbranili objekte tog luksuznog turističkog naselja ukoliko im se vatra približi. Zbog predostrožnosti, stanovnicima luksuznog turističkog kompleksa na obali zaliva Trašte oko 16 sati je savjetovano da napuste stanove, pa im je Luštica Development obezbjedila evakuaciju. Ipak, zbog smirivanja situacije nakon oko dva časa i procjene da je stanje dovoljno bezbjedno, oni su se oko 18 sati vratili u naselje.

Za večeras planirana izložba u Luštica Bay-u umjetničkog fotografa iz Japana Juje Matsuo je pak morala biti odložena

 

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije