18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – potonuo brod “Independia”

"Inndepedia"
“Inndepedia”

Rashodovani putnički brod “Indepedia” koji je godinama bio na mrtvom vezu u Bonićima kod Tivta, potonuo je sinoć iz sa sada zvanično, još neutvrđenih razloga. Prema riječima inspektora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željka Lompara, tokom noći primili su telefonski poziv ljudi koji žive u Boničima, da je nekadašnja jahta dužine 49,5 metara, počela da prima vodu i polako tone. Uprkos naporima da se pumpama savlada prodor vode u truli drveni trup “Independie”, brod je jutros ipak potonuo i kobilicom “sjeo” u mulj u plitkom moru uvale Bonići. Iznad morske površine ostala je samo glavna paluba  i dio njenog već poodavno srušenog nadgrađa.

Ekipa Mornarice Vojske Crne Gore Uprave pomorske sigurnosti odmah su olupinu okružile plutajućom branom, kako se iz nje eventualno ne bi prosipali ostaci nafte i ulja. U poplavljenoj unutrašnjosti broda upotrebljeni su i posebni hemijski disperzanti koji su “razbili” manje masne mrlje koje su se pojavile iz strojarnice “Independie”. Na lice mjesta dopremljena je i barža  koja je opremljena pumpama za eventualno sakupljanje razlivene nafte i ulja, ali iz olupine već juče ujutro više nije bilo  primjetnog isticanja štetnih materija u more.

"Inndepedia"
“Inndepedia”

Prema riječima inspektora Lompara, posljednji zvanični vlasnik “Independie” bila je firma “Bastion Commerc” iz Kotora, ali je nakon toga brod najmanje još jednom nezvanično mijenjao vlasnika.

“Po zakonu, u ovakvim slučajevima vlasnik broda dužan je da o svom trošku ukloni olupinu. Ukoliko se ne bude mogao utvrditi stvarni vlasnik “Independie”, uklanjanje njenih ostataka sprovešće država.”- kazao nam je Lompar dodajući da zbog lošeg stanja trupa broda ne doplazi u obzir varijanta da plovna dizalica LDI-18 Mornarice VCG, pokuša podići i premjestiti potonuli brod.

“Najizglednija opcija je da se olupina isječe na licu mjesta, postepenim “navlačenjem” trupa “Independie” iz mora  na obalu  jer je brod cijeli od drveta i tu ne bi bilo nikakvih štetnih posljedica po okolinu. Kompanija koja je vlasnik parcele na obali međutim za sada  to ne prihvata, pa ćemo vidjeti kako će se stvari dalje odvijati.”- istakao je Lompar.

"Inndepedia"
“Inndepedia”

“Independia” je inače, nekada bila luksuzna jahta koja je plovila pod njemačkom zastavom, a njen bivši njemački vlasnik, njemački ipomorac i biznismen Jens Vermter je  taj brod prije desetak godina doveo u Crnu Goru i ovdje ga prodao. Kada ga je 2005 kupio “Bastion Komerc”,  “Independia” je bila predivno sređena tzv.klasična luksuzna motorna jahta, koju je Vermter napravio detaljno od 1993-1999 rekonstruišući  rashodovani minolovac njemačke Ratne mornarice M-1068 “Algol”, sagrađen 1963 godine. To je bio jedan od ukupno 30 brzih minolovaca klase »Schütze« koje je RM Njemačke sagradila u drugoj polovini pedesetih i prvoj polovini šezdesetih godina prošlog vijeka. Brod dug  49,5 metara, širok 7,2 i sa gazom od 1,8 metara, brzinom od 20 čvorova pokretala su dva dizel motora MTU ukupne snage 2.400 konja. Ubrz nakon prodaje »Independia« je zapuštena i počela je ubrzano da propada, prvo ležeći na mrtvom vezu u luci Risan, a kasnije godinama u Bonićima gdje su je polako »čerupali« lopovi i gdje je juče dočekala i svoj tužni kraj.

20160721_102020_resize

Inače, na sličan način u Boki Kotorskoj je proteklih godina već potonulo nekoliko rashodovanih ili napuštenih brodova, od kojih su olupine većine njih  kasnije naknadno uklanjanje u prilično skupim tehničkim operacijama.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije