7 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Postavka o praistorijskim staništima u Crnoj Gori

Muzej Tivat
Muzej Tivat

Centar za kulturu Tivat obilježiće međunarodnu manifestaciju „Noć muzeja“ bogatim programom koji će se održati u subotu 16.maja sa početkom u 20 sati u kompleksu srednjevjekovnog ljetnjikovca „Buća-Luković“.

Na platou ispred galerije ljetnjikovca na Trgu od kulture, biće otkrivena skulptura „Jato“ autora Rajka Sušića, akademskog vajara iz Nikšića, a koja će ubuduće stalno krasiti ambijent tog tivatskog trga.

Na oba nivoa galerije biće otvorena izložba crteža „Dinezija crte“ autora Josipa Korošeca iz Slovenije, dok će u kuli ljetnjikovca „Buća-Luković“ u zavičajnoj muzejskoj zbirci biti otvorena nova postavka pod nazivom „Praistorijska staništa i kulturni pejsaž“.

Noć Muzeja Tivat
Noć Muzeja Tivat

Autori ove reprezentativne izložbe posvećene praistorijskim staništima na tlu današnje Crne Gore su Predrag Lutovac, Lidija Ljesar, Magdalena Radunović i Dušica Kovačević.

U kapelici Svetog Mihovila u atrijumu ljetnjikovca „Buća-Luković“ biće prezentovana izložba ,,Sakralna baština Tivta“, autorki Dušice Kovačević i Radmile Adžić, dok će posjetioci biti u prilici i da prilici pogledaju etnografsku muzejsku postavku koja je smještena u objektu do kule.

U muzičkom dijelu programa će učestovovati violinistkinja Milena Petković i gitarista Romeo Lukšić, dok će manifestacju zvanično otvoriti predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

Najčitanije