14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Poginuo suvlasnik “YU Briva”

Porto Montenegro - radovi proširenje nesreća
Porto Montenegro – radovi proširenje nesreća – Foto. S. Luković

U nesreći koja se oko 13 časova dogodila na gradilištu u Porto Montenegru poginuo je Radovan Bujković, suvlasnik hidrograđevinske kompanije “YU Briv” iz Kotora.

Do nesreće je došlo kada se jedan od velikih metalnih šipova, koji se koristi kao stabilizator barže PD-4 sa koje su se izvodili radovi na gradnji južnog valobranskog gata ma mulu 1 Porto Montenegra, otkačio sa dizalice kojom ga je pokojni Bujković podizao iz mora i pao pravo na kabinu radne mašine, na mjestu usmrtivši suvlasnika “YU Briva”.

Prema nezvaničnim informacijama, pokojni Bujković u trenutku nesreće bio je sam na barži. On je prethodno sam odlučio da krene u postepeno sakupljanje pomoćnih instalacija koje su plovila i operativa “Yu Briva” koristili proteklih mjeseci u gradnji nastavka mula 1 i njegova dva valobranska kraka, a što je ovih dana završeno. Kako je tačno došlo do nesreće, utvrdiće istraga koju vodi zamjenica osnovnog državnog tužioca u Kotoru Jovanka Čizmović.

Uviđaj još traje, a policija ne dozvoljava pristup na mjesto nesreće gdje su prisutne i ekipe Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat i Hitne medicinske pomoći. Na lice mjesta, pored gradonačelnika Tivta Ivana Novosela i predsjednika Skupštine opštine Krsta Boškovića, došli su i čelnici kompanije “Adriatic marinas” Oliver Korlet i Mladen Miranović.U blizni se okupio i veliki broj rodbine i prijatelja porodice Bujković iz Grblja, Kotora i Tivta.

U aprilu prošle godine u požaru koji je nesrećnim slučajem izbio na jednom od hidrograđevinskih plovila “Yu Briva” angažovanim na širenju Porto Montenegra,smrtno je stradao I. J. (32) iz Sombora, radnik kotorske kompanije. Pokojni Radovan Bujković sa starijim bratom Vojislavom koji mu je partner i drugi suvlasnik “Yu Briva”, tada je lično pokušavao iz zadimljenog i zapaljenog potpalublja broda da spasi svog radnika. Braća Bujkovići godinama uspješno vode kompaniju “Yu Briv” koja je od početka realizacije tog projekta, angažovana na izgradnji raznih djelova nautičkog centra i marine Porto Montenegro u Tivtu.

Vojislav i Radovan su od malog porodičnog biznisa započetkog prije 30-tak godina sa jednim kamionom i bagerom, napornim i vrijednim radom, stvorili jednu od najjačih hidrograđevinskih kompanija u regionu koja osim u Crnoj Gori, posluje i na tržištima susjednih država. I pored toga, njih dvojica su svakodnevno bili prisutni na terenu sa svojim radnicima, često i sami upravljajući raznim mašinama i neposredno nadgledajući obavljanje poslova. Njihova porodična kompanija “Yu Briv” jedan je od najvećih poslodavaca u Boki. Braća Bujkovići posebno su cijenjena u ovdašnjoj javnosti zbog niza svojih humaniratnih aktivnosti, među kojima je najnovija, obnova katoličkih crkava Gospe od Snijega i Gospe od Anđela u Verigama kod Tivta koju su oni sami inicirali i velikim dijelom finansirali.

Najčitanije