15 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat ostao bez riblje pijace – Gdje sada da prodajem moj ulov ?

Riba ostala u autu jer nema pijace
Riba ostala u autu jer nema pijace

Zbog nepostojanja formalne dozvole Vetererinasko-saniterne inspekcije da se u tom prostru prodaje svježa riba, prije dva dana zatvorena je jedina pijaca na kojoj se u Tivtu mogla kupiti svježa riba – ona u dijelu prostora Šoping centra u Beogadskoj ulici na Seljanovu.

Prije nekoliko mjeseci, inspekcija je zbog nepostojanja adekvatnih sanitarnih uslova, zabranila prodaju svježe ribe i drugih namirnica animalnog poorijekla na glavnoj gradskoj zelenoj pijaci u suterenu Trga magnolija. Od tada su prodavci jaja, sira, mliječnih proizvoda i ribe privremeno prebačeni na nekadašnju zelenu pijacu u Šoping centru na Seljanovu, ali se trgovci ribom ni tu nisu puno zadržali.

„Tačno je da je dio pijace za prodaju ribe na Seljanovu zatvoren jer nam je iz inspekcije sugerisano da se ne može prodavati ta vrsta robe u prostoru koji nema formalnu dozvolu za to. Do daljnjega, stanje će biti ovakvo, ali očekujem da se za oko mjesec ipo dana, ipak stvore svi neophodni uslovi da ribarnica ponovno bude otvorena u centru grada.“- kazao je direktor Komunalnog preduzeća Tivat Rade Popović. On je dodao da je Komunalno potisalo ugovor sa Poštom Crne Gore o iznajmljivanju poslovnog prostora u dijelu zgrade glavne tivatske Pošte u Ulici Druge dalmatinske brigade, a u koji će uskoro biti smještena pijaca komisione robe. U prostoru na Trgu magnolija gdje se sada nalazi buvljak, ubuduće će biti smještena gradska peškarija (ribarnica) i pijaca drugih namirnica animalnog porijekla,a prodavci sa buvljaka će se u novi prostor u zgardi Pošte, preseliti u periodu od 1.do 20.februara.

„Čim oni odatle izađu, krećemo u detaljnu rekonstrukjciju i prilagođavanje prostora sadašnje komisione pijace na Trgu magnolija, u tržnicu za prodaju ribe, mliječnih i drugih prehrambenih proizvoda animalnog porijekla, usklađenu sa svim aktuelnim stadnardima za te vrste objekata. Očekujem da će najdalje za mjesec ipo dana, ribarnica ponovno biti otvorena.“- istakao je Popović. On je dodao da je sa prodavcima ribe na Seljanovu JKP imalo ugovore o zakupu tezgi do 30. januara, te da će onima svima kojima nije pružena već plaćena usluga, Komunalno kompenzirati štetu.

Prazni standovi na  zatvorenoj peskariji na Seljanovu
Prazni standovi na zatvorenoj peskariji na Seljanovu

Do otvaranja nove peškarije na Trgu magnolija, Tivćani će svježu ribu moći kupiti samo u prodavnici „Montefish“ ili od manje-više nelegalnih uličnih prodavaca.

„Gdje ja sada da prodajem moj ulov ? Zapošljavao sam dvoje ljudi na pijaci, redovno plaćao zakupninu tezgi i imao sve dozvole i papire za prodaju ribe koju lovim mojom kočom i sada sam primoran da i ja prodajem na ulici, poput nelegalnih nakupaca koji su mi do sada bili nelojalna konkurencija i na koje sam se žalio inspekciji. Ovo stvarno nema nigdje u svijetu.“ – ispričao je „Vijestima“ jedan od tivatskih kočara koji je želio da ostane anoniman.

„Kako je krenulo, moraćemo ribu opet prodavati kao prije 100 godina – direktno iz barke ili iz auta, krijući se od inspekcije.“- nezadovoljno gunđa njegov kolega koji na Seljanovu na štandove na pijaci, nije mogao oznijeti nekoliko kašeta svježe ulovljenih bukava, luca, trigala, palamida i kokota.

Najčitanije