18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Opština od France preuzela autobusku stanicu

Autobuska stanica Tivat

Preduzeće „Autibuska stanica Tivat“d.o.o. (AST) čiji je odnivač i jedini vlasnik Opština Tivat, preuzelo je danas gazdovanje Autobuskom stanicom u tom gradu od kompanije „Prehrana“ poznatog bjelopoljskog biznismena i visokog funkcioners DPS Hilmije France.

Tim povodom u prilično zapuštenom i već pomalo devastiranom objektu koji je podignut prije samo dvije godine, upriličena je prigodna svečanost kojoj su, pored ostalih, prisustvovali i potpredsjednici Opštine Ilija Janović (HGI) i Dejan Maslovar (SD), kao i članovi Borda direktora AST. Upadljivo, izostao je predsjednik SO Tivat Ivan Novosel (DPS) koji je kao gradonačelnik u ljeto 2015. bio inicijator odluke da se novozgrađeni moderan objekat da u zakup Franci  jer  je kako je Novisel tada  rekao, „gazdovanje sa autobuskom stanicom nepoznata materija“ za lokalnu upravu.

„Prehrana“ je stoga u protekle dvije godine koristila taj objekat sa 1.002 kvadrata zatvorenog prostora, osam perona za autobuse površine 828 kvadrata i parkingom za automobile zaposlenih površine 78 kvadrata, plaćajući Opštini mjesečnu zakupninu od 7.275 eura plus PDV ali se Francina firma time „nije proslavila“ jer je Autobuska stanica bila prljava, neuređena i sa brojnim sadržajima koji nikada nisu proradili niti su bili na usluzi putnicima. Novosel je prije nekoliko mjeseci pokušai da opstruira donošenje odluke u SO da se osnuje opštinska firma koja će preuzeti gazdovanje Autobuskom stanicom, iako je elaborat koga su po narudžbi Opštine uradili stručnjaci iz Podgorice, pokazao ekonomsku isplativost takvog poteza, ali je na kraju Novosel ipak ostao u manjini unutar tivatskog DPS-a koji je odlučio da Optina osnuje AST.

Izvršni direktor AST Zoran Stanković (DPS)   na svečanosti je poručio da želi da „ovo sve što vidite na Autobuskoj stanici bude naše i da bude gledalo jednog turističkog grada.“

Zoran Stankovic

„Želimo da vremenom to sve sredimo, promijenimo i uljepšamo da ljudi koji budu autobusima dolazili u Tivat odmah steknu lijep utisak i budu impredionirani gradom u koji su doputovali. Neće to biti lak zadatak, ali ćemo se svakako potruditi da to postignemo, uz podršku svih vas.“- istakao je Stanković. Istakao je da je AST preuzela 10 radnika „Prehrane“ koji su do sada radili na stanici, kao i da će biti zapošljeno još nekoliko ljudi.

Inače, prema podacima iz 2016. kroz Autobusku stanicu Tivat prošlo je ukupno 47.063 putnika što je u prosjeku više od 3,9 hiljada putnika mjesečno. Promet ni u najslabijim mjesecima tokom zime, nije padao ispod 2,2 hiljade putnika mjesečno.

„Mislim da ćemo tek nakon narednog ljeta imati pravu sliku o obimu prometa i potencijalu ovog objekta. Svima je u interesu da imaju korist od Autobuske stanice, prvenstveno gradu koji je i vlasnik ovog objekta“- kazao je Stanković dodajući da stanicu tokom ljeta koristi preko 100 prevoznika. On je kazao da intersovanje partnera stalno raste, pa je tako nova uprava već sklopila ugovor sa hrvatskim prevoznikom „Čazmatrans“ o otvaranju sezonske linije Tivat-Dubrovnik.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije