8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – okrugli sto o stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, Bez barijera, ali ne i za novinare

Okrugli sto Bez barijera

„Bez barijera – da posao ne stoji“ naziv je okruglog stola kojeg su danas u Tivtu priredili Kancelarija UNDP u Crnoj Gori i Ministarstvo finansija. Cilj sastanka koji je okupio predstavnike lokalne uprave, UNDP-a, Ministarstva finansija i brojne tivatske privrednike, bio je da iz prve ruke, sakupi iskustva tivatskih privrednika, njihove primjedbe na rad lokalne i državne uprave i preporuke vlastima za stvaranje boljeg biznis ambijenta.

Jedini kojima je danas stavljena barijera za rad bili su novinari, koji su zamoljeni da nakon uvodnih izlaganja predstavnika organizatora i Opštine Tivat, napuste skup.

Predstavnici medija izašli su iz sale prije nego što je počela diskusija  i prisutni privrednici među kojima je bilo i onih koji se suočavaju sa gotovo najverovatnim opstrukcijama u radu poput ugostitelja iz lokalna „The Black Sheep“, dobiju priliku da iznesu sve što ih muči u odnosu lokalnih i državnih vlasti prema njihovim biznisima.

„Od početka ovog projekta novembra 2015. do danas, prijavljeno je 160 biznis barijera koje variraju od neefikasnih i nejasnih administartivnih procedura, lošeg rada inspekcija, nedovoljne podrške finansijskih institucija za start biznisa, sive ekonomije, skupih i dugotrajnih procesa izdavaja raznih dozvola i odrobrenja, do neodgovarajuće legislative. Od podataka koje smo dobili direktno ovako sa terena od predstavnika privrede, napravili smo poseban izvještaj za Vladu i sve njene instutucije, kako bi one dobile jasnu sliku što treba da urade da se olakša i pospješiu ambijent za razvoj biznisa u Crnoj Gori.“- kazala je stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Fiona Mekluni, pozvavši prisutne tivatske privrednike da „otvoreno i glasno pričaju o svojim iskustvima i da se njihov glas čuje“, ne pojasnivši kako će se to desiti, iza za novinare, zatvorenih vrata.

„Koliko se Tivat primijenio u prioteklih 6-7 godine i kako izgleda danas, pokazuje koliko je ova Opština bila otvorena i kako je dobro slušala jezik biznisa “ – ocijenika je mr Bojana Bošković, direktorica Direktorata za finansijski sistem i unaopređenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija. Istakla je da će Tivat biti jedna od pet pilot-opština u Crnij Gori koje će učestvovati u regionalnom projektu licenciranja lokalnih zajednica po dobrom poslovnom ambijentu.

Gradonačelnica Tivta dr Snežana Matijević kazala je da je u fokusu njene administracije unapređenje poslovnog ambijenta i saradnje lokalne uprave sa privrednom , što je već rezultiralo nizom konkretnih stvari – Opština je formirala poseban Sekretarijat za ekonomski razvoj i preduzetništvo, podržala formira Udruženja preduzetnika Tivta, dala mu prostorije, redovno se održavaju sastanci sa preduzetnicima, a zajednički je pokrenut i veoma uspješan projekat organizovanja dočeka Nove godine na otvorenom u Tivtu.     U podršku stvaranju podsticajnog poslovnog ambineta za biznis u Tivtu, Matijević je navela drastično smanjenje komunalija za kondo-hotele, vile i turističke rizorte visoke klase, ukidanje komunalija za gradnju novih proizvodnih kapaciteta i smanjenje nekih lokalnih taksi. Gradonačelnica  je najavila i skoro održavanje lokalnog sajma preduzetništva u Tivtu, kao i podsticajne mjere za nezaposlene koji kreću u sopstvenu biznis.

Izvor:S. L.

Najčitanije