18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – oko 1.400 učenika u klupama, čak 8 razreda prvaka

Jedna od najvećih u Crnoj Gori, OŠ „Drago Milović“ sutra počinje novu školsku godinu u kojoj će centralnu školu u Tivtu i njena područna odjeljenja u Donjoj Lastvi i u Gradiošnici, pohađati čak oko 1.400 đaka.

Zahvaljujući zalaganju novog rukovodstva predvođenog direktorkom, profesoricom Ružicom Lazarević, proteklih mjeseci preduzete su brojne aktivnosti kako bi se škola, posebno centralni objekat koji je bio prilično zapušten, doveo na pristojan nivo. Od ukupno 37 kabineta, njih 12 je obnovljeno, okrečeno i zamijenjeni su ili su obnovljeni podovi. Dotrajali parket je ili zamijenjen pločicama, ili hoblovan i nanovo lakiran, a uređeni su i holovi škole iz kojih su uklonjeni dotrajali ormarići koji su se nekada koristili. Sređeni su i mokri čvorovi, zbornica i kafe-kuhinja, a da svojim kreacijama i likovnim radovima oplemene enterijer ove velike zgrade, vlontiraju tivatske likovne umjetnice Tanja Matković i Hana Mirkov.

Da školu nakon dugogodišnje i prilično neuspješne „muške uprave“, sada vodi „ženska ruka“ vidi se i po sve brojnijih likovnim kreacijama i panoima koji krase zidove, te po sve uređenijim žardinjerama sa cvijećem i zelenilom unutar školske zgrade, što će uskoro biti „krunisano“ formiranjem i male botaničke bašte u toj obrazovnoj ustanovi. Uz pomoć Opštine Tivat, škola je dobila i novi razglas sa zvučnicima, miksetom i mikrofonima, koji će svoju premijeru imati već sutra, kada će u centralnom afiteatru nakon prozivke, biti održana i priredba dobrodošlice za prvake na kojoj će nastupiti dječiji zabavljač Šanta Panta.

„Do sada smo u najnužnije radove na uređenju škole i otklanjaju kvarova uložili oko 10 hiljada eura. Najveći dio tog novca obezbjedila je Opština Tivat, a nešto smo sami sakupili prilikom donatorskog koktela na Dan škole 9.maja. U svakom slučaju, predstoji nam još dosta posla jer je ova zgrada stara 30 godina i trebalo bi je detaljnije obnoviti. U saradnji sa obližnjom Srednjom školom „Mladost“ pokrenuli smo i aktivnosti oko ulaska naših obrazovnih ustanova u program poboljšanja energetske efikasnosti škola u Crnoj Gori, kroz koji bi trebali da riješimo dugogodišnji problem sa neispravnim postrojenjem za grijanje.“- kazala je Lazarević, dodajući da je ove godine u zgradi područnog odjeljenja u Donjoj Lastvi, po prvi put otvorena biblioteka.

„Ipak, definitivno je sazrelo vrijeme da Tivat dobije još jednu novu osnovnu školu jer svake godine raste broj djece koja se kod nas upisuju. Ove godine imamo skoro 1.400 učenika u 54 odjeljenja sa kojima radi oko 100 nastavnika i profesora. Upisali smo čak 8 odjeljenja prvih razreda, više nego ikada do sada i po tome se vidi da Tivat postaje grad u koji dolazi sve više ljudi sa strane da žive i rade.“- kazala je Lazarević dodajući da ove godine među prvacima ima dosta djece porijeklom sa sjevera Crne Gore, iz Srbije i Rusije.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije