10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat: Novosel tražio da obezbjeđenje izbaci Kovačevića, opozicija napustila sjednicu SO

SO Tivat

Svi odbornici opozicionih partija (Tivatska Akcija, Bokeški Forum, Arsenal za Tivat, DSS i SDP) napustili su iz protesta sjednicu SO Tivat nakon što je predsjednik parlamenta Ivan Novosel (DPS) naložio skupštinskom obezbjeđenju da iz sale SO izbaci odbornika TA Mirka Kovačevića.

Dotadašnji četvorosatni rad SO obilježila je neleketrisana atmosfera između Novosela i odbornika opozicije koji su se međusobno optuživali za kršenje poslovnika, a Novosel je odbornicima u više navrata pokušao da uzme riječ i čak inicirao da se zabrane replike što su odbornici DPS i izglasali.

Novosel je odbio da na dnevni red sjednice stavi predlog SDP da lokalni parlamnet donese odluku povodom najave premijera Duška Markovića da će Vlada uskoro izdati u dugoročni zakup stranom investitoru aerodrom Tivat. Učinio je to pozivajući se na negativno mišljnje gradinačelnice Snežane Matijević (DPS) o predlogu SDP jer je gradonačelnica ustvrdila da u izjavi premijera “nema dovoljno informacija” da bi SO o namjerama Vlade sa aerodromomom i zaštiti interesa Tivta stim u vezi, “mogla kvalitetno raspravljati i odlučivati”.

Opozicija je Novosela optužila da je prekršio procedure jer predstavnike svih odborničkih klubova nije obavijestio o inicijativi SDP, niti im je dostavio taj dokument i mišljenje gradonačelnice, kao ni da se o predlogu SDP-a nisu izjašnjavali ni skupštinski odbori.

SO Tivat

“Moje pravo kao predsjednika SO je da nešto uvrstim ili ne u dnevni red. Odlučiosam da to ne učinim kada je ova odluka u pitanju. Nema elemenata da o tome odlučujemo samo na osnovu jedne izjave premijera”, kazao je Novosel koga su opozicionari oštro napali da na svaki način želi da izvjegne za DPS neugodnu priču o rasprodaji jedinog preostalog velikog državnog privrednog resursa u Tivtu, a koji je i velika baza glasova za DPS njene koalicione partnere SD i HGI.

“Ovo je svijevrsni “opštinski udar” od strane Novsosela i uskraćivanje odbornika opozicije za pravo da bilo što predlože i traže raspravu u SO, bez uporišta u Statutu i Poslovniku. Ovo je prekrupan incident da bi se to olako završilo i gore je od vašeg kukavičluka da se suprostavite vašim gospodarima iz Podgoirice kada je aerodrom u pitanju”, ocijenio je Kovačević što je podržao i Dejan Risančić (DSS).

SO Tivat

Novosel je i predstavnicima NVO sektora koji koriste institut slobodne stolice krajnje restriktivno dozvoljavao da učestvuju u raspravi “Ova SO i način na koji se vodi postaje lakrdija. Mislio sam da Novosel ne može biti gori od svog lošeg učinka na mjestu gradonačelnika, ali evo vidimo da itekako može. Nije ni čudo da se jedan svjetski klovn kakav je Donald Tramp izruguje i mrška na javnoj sceni predstavnike Novoselovog DPS”, kazao je Andrija Petković (BF).

Igor Petjović (SD) takođe je podržao zahtejv da se SO izjasni o namjerama Vlade sa aerodromom, dok je Budimir Cupara ukazao da je “stvar hitna i moramo što prioje reagovati, pokrećući ako treba i građansku inicijativu i lokalni referendum”.

Gradonačelnica Matijević je kazala da je Opština krenula u postupak identifikacije svoje imovine na aerodromu, ali da “nije sigurna” hoće li dobiti te i druge podatke neophodne za raspravu u SO o toj temi “za 15 ili mjesec dana”.

“Nama ne treba rasprava, već vaš i politički stav tivatskog DPS da se neće dozvoliti promjena statusa aerodroma kao državnog preduzeća u kojem i Opština treba da dobije svoj udio”, upozorio je Miomir Abović (TA) što su Novosel i Matijevička međutim, ignorisali i obećali da će SO “na nekoj od narednih sjednica za 15 ili 55 dana” razmatrati problematiku aerodroma. U raspravi o završnom račun budžeta za prošlu godinu, opozicija je pozivajući se na brojke iz tog dokumenta ukazala na enormni porast administrativnih i materijalnih troškova administracije gradonačelnice Matijević. Citiranje njenih riječi od prije pola godine kada je tražila da joj se “da vremena da pokaže efikasnost” nove duplo veće lokalne uprave koja međutim, nije uradili ništa više od prethodnih, Matijević je posebno teško prihvatila.  Zbog toga je između nje i odbornika opozicije vođena rasprava sa neskrivenim obilježjima ličnog, a gradonačelnica je, obraćajući se građanima koji su prenos sjednice SO pratili preko lokalnog radija sve primjedbe opozicije nazvala lažima, iako su se oni pozivali na egzaktne podatke iz završnih računa budžeta za 2016 i godinu ranije.

SO Tivat

“Vi se dobro spremate za sjednice SO da dokažete da smo mi loši, a vi bi ste bili odlični na vlasti. Ispada da mi ne radimo ništa nego samo primamo plate. Sramno je sve što ste rekli”, kazala je opozicionarima Matijević na što joj je Abović odovorio da je “sramno za Tivat što se svi rugaju sa nama po internetu, stavljajući snimke službenog auta gradonačelnice kako pretiče na punoj liniji”.

Matijević: Zapošljavamo i one koji nijesu članovi DPS

Gradonačelnica je u polemici sa opozicijom kazala i da “pogledaju koliko ima magistara i doktora nauka na Birou rada” i poručila da njena vlast koja je sa 87 iz 2015. došla na aktuelnih 150 radnika u Opštini, “zapošljava ne samo članove DPS”.

“Nismo uradili mnogo oko kapitalnih investicija, ali nismo ni mogli učiniti više. Vidjela bih vas da dođete na vlast što bi ste napravili za godinu dana jer imate samo dobar jezik da nas sramno napadate. Ja sam na sve spremna”, poručila je opoziciji Matijević.

Izvor:S. L.

Najčitanije