9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – nova akcija UPS i Mornarice kod olupine potonulog broda u Bonićima

Potonula Independia
Potonula Independia

Pripadnici Mornarice Vojske Crne Gore u koordinaciji sa Upravom pomorske sigurnosti (UPS), jutros su ponovno intervenisali na olupini potonulog rashodovanog broda „Independia“ u Bonićima kod Tivta.

Oko olupine koja je okružena plutajućom branom, postavljani su novi specijalni upijači koji sa površine mora sakupljaju naftu i ulje, a upijači i disperzenti ubačeni su i u poplavljenu strojarnicu potopljenog broda. Iz olupine „Independie“,  49,5 metara dugog nekadašnjeg njemačkog minolovca koji je bio rekonstruisan u lukuznu jahtu, prema tvrdnjama mještana koji se kupaju na obližnoj plaži u blizini srednjevjekovnog ljetnjikovca Verona, i proteklih dana povremeno je izlazila manja količina nafte i ulja. Budući da je je sva mašinerija iz strojarnice ovog rashodovanog broda uklonjena već poodavno, te da na njemu nema nafte i maziva u rezervoarima, pretpostavlja se da je u more polako curio preostali sadržaj sada već skoro potpuno čiste kaljuže broda.

Rashodovani putnički brod “Indepedia” koji je godinama bio na mrtvom vezu u Bonićima kod Tivta, potonuo je u ranim jutarnjim satima 21. jula iz do sada zvanično, još neutvrđenih razloga. Brod koji se već desetak godina ovdje nalazio na mrtvom vezu, dobio je prodor vode u svoj truli drveni trup i polako je legao u mulj na dnu uvale Bonići, krmom udaljen samo par metara od obale. Od potonuća brod je okružen plutajućom branom koja spriječava širenje na okolni akvatorijum eventualnih većih izliva nafte i ulja iz olupine koja je, prema riječima inspektora sigurnosti plovidbe u Lučkoj kapetaniji Kotor Željka Lompara, pod konstantnim nadzorom nadležnih.

Potonula Independia
Potonula Independia

U Ministarstvu pomorstva i saobraćaja još nisu donijeli konačnu odluku kada će i na koji način, olupina “Independie” biti uklonjena iz uvale Bonići, ali će to svakao trebati uraditi prije jesenjih oluja sa jakim jugom koje u ovom dijelu akvatorimuma Tivatskog zaliva podiže velike valove, što bi tada sigurno potpuno razbili drveni trup “Independie”, a čiji bi plutajući djelovi onda sigurno nanijeli štetu barkama i jahtama vezanim u okolini.

Inače, Inspekcija sigurnosti plovidbe i UPS danas su intenzivno radile i na identifikovanju velike jahte koja je prethodne noći, isplovivši iz Porto Montenegra, u međunarodnim vodama na oko 20 milja južno od rta Platamuni, prosula veću količinu zauljenih tečnosti i nafte u more. Pri tome se osim podataka sa VTMIS sistema za elektronski nadzor i upravljanje pomorskim saobraćajem koji posjeduje UPS, koriste i satelistki snimci sistema “Clean Sea Net” Evopske agencije za pomorsku sigurnost.

Izvor:S. L.

Najčitanije