9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Nespremni za decenijama čekanu autobusku stanicu ?!

Autobuska stanica Tivat
Autobuska stanica Tivat

Lokalna DPS-SDP vlast u Tivtu nije spremna da preuzme upravljanje novosagrađenim objektom autobuske stanice (AS) koju će taj grad uskoro dobiti nakon višedecenijskog čekanja – pokazala je sjednica SO Tivat.

Gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) izašao je naime pred odbornike, sa predlogom za raspisivanje tendera za izdavanje nove AS u zakup na period od godinu dana što je opozicija dočekala na nož, a kritke su Novoselu uputili čak i nekolicina odbornika DPS i SDP. Suočen sa nedobravanjem čak i svojih odbornika, gradonačelnik je sa dnevnog reda povukao predlog odluke da na godinu dana iznajmi sva javna parkirališta u gradu na upravljanje i naplatu nekoj firmi koju je takođe namjeravao odabrati na tenderu.

„Vi ste li nesposobna ili umorna vlast ili jednostavno, ne smijete od nekoga ko vam je rekao da to ne dirate, da preuzmete gazdovanje monopolističkim resursima koje ovaj grad ima. Ovdje imate gotov proizvod koji smao treba da unovčite – parkinge i AS a već više od godinu dana ne donose se odluke o načinu na koji će se njima gazdovati iako je opšte preovlađujući stav u javnosti bio da se osnuje posebna opštinska firma koja će upravljati tim sjajnim resursima. Ne gradimo mi nešto od novca naših građana da to drugima damo da koriste i uzimaju novac, već da mi stvaramo novu vrijednost.“- „osuo“ je po gradonačelniku Vlado Arsić (Demokrate) napominjući da je problem gazdovanja javnim parkinzima i AS godinama prisutan u Tivtu, ali da i pored toga i silnih obećanja, lokalna vlast nije pred odbornike izašla sa nikakvim elaboratom koji bi potvrdo da je neisplativo da njima upravja opštinska firma, već da je za Tivat bolje da to ustupi nekome drugome.

Sa sjednice SO Tivat
Sa sjednice SO Tivat

Mirko Metikoš (NOVA) konstatovao je da je „opštinsku vlast završetak AS iznenadio kao putare snijeg oko Nove godine“, pa je predložio da se unutar Komunalnog preduzeća napravi poseban segment za rukovođenje AS, a ugostiteljski prostori u tom objektu daju u zakup. Rato Brajković (NOVA) kazao je da predlog da se parkinzi ustupe na gazdovanje je „samo dokaz da ste nesposobni i nespremni da vodite grad“. Ranko Bošković (SDP) smatra da je bolje riješenje da opština kroz svoje preduzeće zadrži kontrolu nad AS i parkinzima „ možda sutra i marinom Kalimanj“, ali je zbog cajtnota prihvatio da se AS izda na godinu dana i u međuvremenu uradi elaborat „hoće li nam izdavanje, javno-privatno partnerstvo ili opštinsko gazdovanje donijeti dobit“.

„Autobusku stanicu smo očito loše isplanirali i nemamo varijantu da je mi preuzmemo.“-konstatovao je Jovo Radonjić(SDP) dok je Branko Samardžić (DPS) zatražio da se napravi posebno opštinsko preduzeće za gazdovanje AS i parkinzima.

„Ko nam sada ovo uzme, više ga nikada neće vratiti. Moramo to iskoristiti za razvoj lokalne zajednice i zapošljavanje ljudi iz Tivta a ne da nam se novac odnosi iz grada.“-istakao je Samardžić.

„Za sve nas gazdovanje parkinzima i upravljanje AS je jedna velika nepoznanica i nemamo dovoljno parametara da donesemo pravu odluku koja će biti konačno riješenje. Neka ovo sad ide na godinu dana u izdavanje, pa neka vrijeme pokaže što je najbolja solucija. Nama se sada iskreno, jako žuri da dobijemo partnera za upravljanje AS i da ona proradi ovog ljeta.“- odgovorio je gradonačelnik Novosel koji je pristao da za oko trećinu, smanji prvobitno predloženu zakupninu novog objekta od 135 hiljada eura godišnje. Odluku o izdavanju AS na kraju su izglasali odbornici DPS i SDP.

Sa sjednice SO Tivat
Sa sjednice SO Tivat

Novosel nezadovoljan ali siguran da ga birači neće kazniti

Novoselova administracija pretrpjela je i oštre kritike zbog slabe rezalizacije Strateškog plana razvoja Tivat od 2012 do 2016.

„Niste napravili obećani bulevar, spratnu garažu u centru grada, višenamjenski objekat Crvenog krsta na Seljanovu, projekat „Lukovića barake“ je već i zaboravljen, nema izgradnje lungo mare pješačke staze, nadgradnje Šoping centra na Seljanovu, bazena na Belanama, ništa od planirane sekundarne saobraćajne mreže u gradu nije napravljeno, ništa od atmosferske kanalizacije, a gradnja vodovoda i kanalizacije u Krtolima kasni godinama. Od 15 prioritetnih projekata radi se samo par njih. S obzirom na to kako ste radili, svako sa minimalnom sposobnošću da se postidi, odavno bi napustio vaša mjesta.“- poručio je gradonačelniku i njegovim saradnicima nezavisni odbornik Miomir Abović. Glavni administartor Opštine Jovanka Laličić (DPS) odgovorila je da je „lako biti junak poslije bitke“ dok je Novosel poručio da opozicija „priča kritizarsku političku priču“.

„Ne mogu ni sam da kažem da sam zadovoljan procentom i dinamikom realizacije plana,a li je apsolutno netačno da je lokalna vlast nesposobna i neodgovorna. Građani će to prepoznati već za manje od godinu dana, a ja očekujem naše još bolje naše rezulate na tim izborima.“- uvjeren je Novosel.

Prethodni članak
Sledeći članak

Najčitanije