16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat lani ostvario rekordne prihode, revizori ipak izražavaju rezervu

Tivat - Seljanovo panorama
Tivat – Seljanovo panorama

U gradsku kasu Tivta ukupno se tokom prošle godine slilo 16. 353 489 eura, što je više nego ikada do sada – pokazuju podaci iz završnog računa budžeta Opštine Tivat za 2015, a koji će se naći pred odbornicima na sjednici lokalnog parlamenta naredne sedmice. Ukupni prihodi za 10 odsto su veći od originalnim planom u budžetu očekivanih 14,8 miliona eura.

Opština je prošle godine ukupno potrošila nešto 9,56  miliona eura, pa je na kraju 2015. ostvaren višak prohoda nad rashodima u ukupnom iznosu od 6,78 miliona eura i taj novac prebačen je u budžet za 2016.

Zanimljivo je da lokalna uprava kojom je lani rukovodio bivši gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) značajno podbacila u ostvarivanju očekivanih prihoda od naplate komunalija, pa je umjesto planiranih 4,08 miliona eura, po tom osnovu u gradsku kasu uplaćeno samo 2,6 miliona eura, odnosno nepunih 64 odsto. Opština lani nije prodala očekivanih 750 hiljada eura svoje imovine, već samo nepunih 44 hiljade, a značajan manjak ostvaren je i zbog toga što joj JP „Morsko dobro“ nije uplatilo 1,4 miliona eura naknade za korišćenje morskog dobra u Tivtu, već samo 262.600 eura. To je sve nadoknađeno sa „donacijom“ Vlade Crne Gore koja je Tivtu krajem 2015, na opštinski račun prenijela 3 miliona eura, kako bi Opština počela da gradi dio skupe nove saobraćajne infrastrukture za turistički kompleks „Oprascoma“ na Luštici, a što je po ugovoru sa tom firmom iz 2009, obaveza države i lokalne uprave.

Iako je sve ostale prihode ostvario u planiranim ili neznatno većim iznosima, kao i što je rashode zadržao na nivou čak neznatno ispod plana, bivi gradonačelnik Novosel i lani je pokazao boljku koja već godinama muči tivatsku lokalnu administraciju – nerealizovanje investicionih plana. Naima, od planiranih 8,1 milion eura, na kapitalne uizdatke lani je iz gradske kase „otišlo“ samo 3,32 miliona, ili samo 41 odsto. U materijalu koji ide pred odbornike, nema objašnjenja za lošu naplatu očekivanih naknada za komunalije i korišćenje morskog dobra, odnosno za slabu realizaciju kapitalnih investicija.

Kompanija „Mont Audit“ koja je izvršila reviziju predloga završnog računa budžeta Opštine Tivat za 2015, na njega je dala „mišljenje sa rezervom“, navevši kao primjedbe činjenicu da po njima u Opštini „nije uspostavljen sistem kontrole visine“ ustupljenih prihoda i prihoda po osnovu prireza porezu na dohodak fizičlkih lica“, a  koje gradskoj kasi treba da prebacuje država koja ih i izvorno naplaćuje.

„S obzirom da nije ustanovljen sistem kontrole…..ovom revizijom ne može se sa pouzdanošču utvrditi da li su svi prihodi budžeta po navedenim osnovama naplaćeni.“- stoji u izještaju revozora koji je imao i promjedbu da Opština Tivat „nije ustrojila adekvatnu evidenciju o naknadama za uređenje i izgradnju građevinskog zemljišta (komunalijama) u smislu podataka o obveznicima naknade,  ukupnom zaduženju (potraživanju) po ovom osnovu, uplatama korisnika, te saldu na dan 31.12.2015“.

“Iz prethodno navedenih razloga, revizor se nije mogao uvjeriti sa sigurnošću da su svi prihodi po osnovu naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta obuhvaćeni završnim računom budžeta Opštine Tivat za 2015. godinu.”- stoji u izvještaju “Mont Audita”.

 

 

 

Izvor:S. L.

Najčitanije