13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Konavle „Održivi razvoj turizma posebnih interesa – SUD SIT“

„Održivi razvoj turizma posebnih interesa - SUD SIT“
„Održivi razvoj turizma posebnih interesa – SUD SIT“-Konavle

Završna konferencija projekta Održivi razvoj turizma posebnih interesa – SUD SIT“ finansiran od strane od strane IPA fondova, u sklopu prekograničnog programa Crna Gora- Hrvatska, organizovana od strane crnogorskih partnera, opštine Tivat održaće se u ponedeljak 7.septembra sa početkom u 11 sati u Tivtu, konferencijom za novinare te promotivnom vožnjom biciklima.

Promotivna vožnja biciklima predviđena je sa stratom u 12 sati iz lučice Kalimanj u Tivtu, a završetak na istom mjestu sat vremena kasnije. Promotivna vožnja uključuje vožnju biciklima nabavljenim u sklopu projekta SUD SIT. Ruta je planirana šetalištem uz more od lučice Kalimanj, kroz Porto Montenegro, Seljanovo, Donja Lastva do crkve Svetog Roka. Očekuje se 40-ak učesnika koji se mogu prijaviti putem emaila info@tmadventure.com ili sat vremena prije početka promotivne vožnje u lučici Kalimanj.

Završna konferencija projekta „Održivi razvoj turizma posebnih interesa – SUD SIT” održana u Konavlima prošlog četvrtka.

Udruga Agroturizam Konavle i partneri na konferenciji za medije održanoj na agroturizmu Seoska kuća Čilipi, predstavili su rezultate dvogodišnjeg projekta „Održivi razvoj turizma posebnih interesa- SUD SIT” finansiranog iz EU Programa prekogranične saradnje Hrvatska-Crna Gora.

Vodećeg partnera projekta ,Opštinu Tivat, na konferenciji je predstavljala članica tima Ivona Petrović i istakla značaj projekta SUD SIT za razvoj grada.

Web stranicu projekta „Održivi razvoj turizma posebnih interesa“, centralno mjesto za razvoj prekograničnih turističkih proizvoda, predstavio je Luka Anđelinić, sekretar Udruge Agroturizam Konavle.

„Održivi razvoj turizma posebnih interesa - SUD SIT“
„Održivi razvoj turizma posebnih interesa – SUD SIT“

Na web stranici www.crossbordertourism.com dostupna je besplatna galerija fotografija i videa koju svi zainteresovani mogu koristiti u svrhu promocije prekograničnog područja, prijedlog 20 biciklističkih i/ili pješačkih tura u Tivtu i Konavlima s GPS podacima, popis agencija i agroturizama. Na raspolaganju su i karte, promotivni letci i ostali materijali.

Press konferenciji prethodila je kulinarska radionica. Petnaestak predstavnika turističkih agencija, agroturizama i ostalih preduzetnika, spremalo je konavoske specijalitete – juhu od slanutka, miješano pečenje ispod sača, a sve od domaćih namirnica agroturizma Seoska kuća.

„Održivi razvoj turizma posebnih interesa - SUD SIT“
„Održivi razvoj turizma posebnih interesa – SUD SIT“

Više o projektu

Projekt „Održivi razvoj turizma posebnih interesa – SUD SIT” se posljednje dvije godine sprovodi u i Boki Kotorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji od strane Opštine Tivat, Turističke Organizacije Tivat , JP Komunalno Tivat, Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije (DUNEA).

Tokom 8 radionica edukovano je preko 250 osoba o razvoju održivih proizvoda namijenjenih turizmu posebnih interesa; više od 30 preduzetnika je u višednevnim online i individualnim konsultacijama dobilo savjete o marketingu svojih proizvoda od stranih i domaćih stručnjaka, kao I unapređenju svojih programa i proizvoda.

SUD SIT prezentacij Konavle
SUD SIT prezentacij Konavle

Za potrebe Opštine Tivat urađena je studija izvodljivosti biciklističkog saobraćaja i glavni projekat za unapređenje biciklističke infrastrukture.

Studijskim putovanjem u Istru i vožnjom stazom nekadašnje željeznice Trst – Poreč, korisnici projekta su u praksi vidjeli pozitivne promjene i veliki interes turista za ovaj vid turističke ponude. Intenzivno se radilo i na promocija Boke Kotorske i Konavla i razvoja turizma posebnih interesa pa je organizovano studijsko putovanje stranih turoperatora specijalizovanih za turizam posebnih interesa.

Najčitanije