8 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Kome se servira „Zlatna koka“ ?

TIVAT
Tivat – Photo Anton Marković

Nakon što je zbog odbijanja čak i njegovih DPS odbornika da je podrže, bio prinuđen da sa prethodne sjednice SO povuče predlog odluke po kojem bi Opština Tivat raspisala oglas za izbor kompanije kojoj će povjeriti gazdovanje i naplatu javnih parkirališta u gradu, gradonačelnik Tivta Ivan Novosel, ponovno je za predstojeću sjednicu lokalnog parlamenta koja će biti održana u ponedjeljak, izašao sa istim predlogom. Jedina razlika je što sada traži da se parkinzi izdaju na rok od 5, umjesto jedne godine kako je to bilo u odluci koju je morao povući zbog nedostatka podrške odbornika.

„Komunalnu djelatnost održavanja, korišćenja i naplate javnih parkirališta (opštih i posebnih), određenih Elaboratom o načinu korišćenja javnih parkirališta u zahvatu DUP-a Tivat-Centar, Opština Tivat će organizovati, povjeravanjem putem javnog oglasa u skladu sa zakonom, na period od 5 godine.“- stoji u predlogu nove odluke. Novosel predlaže da se tender za izbor partnera raspiše u roku od 45 dana, a da odluku o izboru najbolje ponude sprovede komisija koju će on imenovati. U komisji za koju nije navedeno koliko će ukupno imati članova, moraju biti imenovana dva predstavnika lokalnog parlamenta.

Iako su tivatska javnost i gotovo svi akteri političke scene saglasni da se gazdovanje parkinzima koji su veliki izvor „živog novca“ treba povjeriti postojećem Komunalnom preduzeću Tivat ili da Opština za te svrhe osnuje posebno novo lokalno preduzeće koje bi na taj način zaposlilo i dio Tivćana sa Biroa rada, Novosel je ostao čvrst u stavu da to ne uradi. Gradonačelnik je to isto nedavno uradio i kada je u pitanju gazdovanje novosagrađenim objektom autobuske stanice koji je Opština izdala kompaniji „Prehrana“ iz Pljevalja, jer Novosel “nije bio spreman” da preuzme upravljanje nad objektim lokalne saobraćajne infrastrukture koji Tivat čeka već 30 godina.

“Smatramo da postojeće opštinsko preduzeće koje se bavi komunalnim djelatnostima, ima isuviše raznorodnih komunalnih djelatnosti, te ne bi po našem mišljenju, bilo u duhu efikasnog obavljanja poslova, da se zaduže za obavljanje još jedne kompleksne djelatnosti, kao što je održavanje, korišćenje i naplata parkiranja. Što se tiče osnivanja novog subjekta, u ovom momentu, smatramo da je to neracionalno i skupo, jer namjera je da se putem naplate parkiranja stvori red i disciplina, natjeraju građani da se koriste alternativnim prevozom, smanji pritisak na centar grada, a ne nikako stvaranje velikog profita od ovog posla.”- napisao je gradonačelnik u obrazloženju nove odluke o izdavanju javnih parkinga na 5 godina,ali nije objasnio zašto bi Opština taj profit uopšte davala bilo kome drugome kad je već sama napravila infrastrukturu na kojoj će ga taj, još zvanično neizabrani partner, sigurno stvarati.

“Namjera je da se izvrši povjeravanje ove djelatnosti nekom pravnom licu ili preduzetniku registrovanom za obavljanje ove djelatnosti (javno privatno partnerstvo), na određeno vrijeme, te smo na vrijeme da u nekom budućem periodu osnujemo novo opštinsko preduzeće, ukoliko se pokaže racionalnije ili nova zakonska regulativa bude obavezivala na to.”- lakonski konstatuje tivatski gradonačelnik u materijalu koji u ponedjeljak ide pred odbornike.

Prema nezvaničnim informacijama, u međuvremenu je Novosel zahtijevao od kluba odbornika DPS da “moraju biti jedinstveni” u podržavanju njegovog predloga da nekome ustupi “zlatnu koku” kako mnogi u Tivtu definišu monopolističko gazdovanje javnim resursom – parking prostorima koji su deficitarni u “crnogorskom Monte Karlu”. Na posljednjoj sjednici Kluba odbornika DPS posebna pažnja bila je usmjerena na dvoje odbornika od njih ukupno 12, a koji su već iskazali neslaganje sa Novoselom, budu obavezani da protivno svom ličnom mišljenju da je to štetno za grad, u ponedjeljak na SO glasaju za odluku da se parkinzi nekome izdaju na 5 godina.- potvrdilo nam je više učesnika tog sastanka.

Najčitanije