Tivat – Jedan došao, dva otišla

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Tivćanima uzima sanitetska vozila koja su kupili donatori, a ne država

Otišao za Ulcinj -sanitetsko auto koje je 2009 kupila Opština Tivat
Otišao za Ulcinj -sanitetsko auto koje je 2009 kupila Opština Tivat

Uručivanje vrijednog novog reanomobila Službi Hitne pomoći u Tivtu za koji je najveći dio novca obezbjedila kompanija „Luštica Development“ i drugi donatori koje je animirao Porto Montenegro, ostalo je prekjuče u sijenci činjenice da je Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore (ZHMP) „privremeno“ Tivćanima oduzeo dva sanitetska vozila koja su prethodnih godina dobijena najvećim dijelom iz donatorskih sredstava.            Stoga lokalna Služba HMP opet nema dovoljan broj vozila da odgovori svim potrebama grada, posebno u sezoni kada se broj ljudi u Tivtu više nego duplira u odnosu na ostatak godine.

Naime, samo što je direktor „Luštice Development“ Daren Gibson predao ključeve novg reanomobila vrijednog skoro 30 hiljade eura, predstavnici ZHMP iz Tivta su odvezli reanomobil marke „fiat ducato“ koji je do tada služio kao osnovno vozilo lokalne Službe HMP. Ovaj automobil predat je na korišćenje Službi HMP u Ulcinju iako je najveći dio novca za njegovu nabavku 2009 izdvojila Opština Tivat, a tadašnji gradonačelnik Dragan Kankaraš je ključeve novog vozila na zvaničnoj ceremoniji, uručio direktorici tivatskog Doma zdravlja dr Snežani Matijević. Iz Tivta je prije par mjeseci na „privremeno“ korišćenje Službi HMP u Kotoru odvežen i sanitetski automobil „fiat doblo“ koji je 2008 kao donaciju tivatskom Domu zdravlja uručila kompanija Porto Montenegro. Ovaj automobil međutim, juče je vraćen u Tivat jer se prethodnog dana, uprkos novom reanomobilu, pokazalo da lokalne medicinske službe nisu imale čime na vrijeme transportovati jednog ležećeg bolesnika.

„Sva vozila HMP Tivat su tu, osim ovog jednog kojeg moramo poslati u Ulcinj zato što tamo trenutno nemamo auto, a moramo pružiti uslugu građanima Ulcinj jer su nam svi građani Crne Gore isti.“ – kazao je direktor ZHMP dr Saša Stefanović. Na pitanje da li se donatori koji su ta vozila kupovali Tivćanima slažu sa takvom praksom, on je kazao da ZHMP nema nikakve ugovore o načinu raspolaganja sa tim donacijama jer ih je svojevremeno dobilo Dom zdravlja Tivat, a ZHMP koji je kasnije formiran, preuzeo je ta vozila i sada ih kao državna instutucija, koristi ih u skladu sa potrebama te službe na državnom nivou.

„Svaki donator sa kojima smo mi direktno do sada sarađivali, nikada nam nije pravio problem, iako je bilo potrebno u nekom periodu posuditi taj auto nekoj drugoj ekipi HMP u Crnoj Gori. Svi građani Crne Gore i svi turisti nama su isti i imaju pravo na istu uslugu.“- podvukao je dr Stefanović. On je međutim kazao da je razlog zašto na istu uslugu – brz dolazak ekipa HMP, ne mogu računati stanovnici Krtola kod Tivta, to što tako nešto ne predviđa aktuelni Zakon o HMP.

Koliko će ostati u Tivtu  -reanomobil koji je poklonila Luštica Development
Koliko će ostati u Tivtu -reanomobil koji je poklonila Luštica Development

„Za to mora da se pokrene druga jedna procedura, možda na inicijativu građana, da bi se to u Skupštini završilo.“- objasnio je Stefanović dodajući da je Služba HMP u Tivtu dimenzionisana u skladu sa zakonskim odredbama. Stoga je za oko 15 hiljada stalnih stanovnika u tom gradu na raspolaganju samo jedna ekipa HMP sa reanomobilom, smještena u centru Tivta, a desetak hiljada žitelja i turista koji ljeti borave u oko 12 kilometara udaljenim Krtolima, moraju se nadati da će im što manje trebati hitna ljekarska pomoć jer tamo nema stalne ekipe HMP, niti ambulantnog vozila koje inače, ZHMP iz donacija datih Tivtu, „velikodušno“ daje drugim gradovima.

Porto Montenegro – Naše donacije usmjerene su prevashodno gradu u kome poslujemo

Kompanija „Adriatic Marinas-Porto Montenegro“ koja je 2008 tivatskom Domu zdravlja poklonila sanitetsko vozilo što ga je ZHMP nedavno odveo u Kotor, tada je istakla da su njene donacije i program tzv. društvene odgovornosti, usmjerene prvenstveno na Tivat kao grad i lokalnu zajednicu u kojoj ta firma posluje. Opština Tivat je, kupujući 2009 reanomobil koji je sada u Ulcinju, objasnila je da to radi mimo svoje zakonske obaveze, zbog unapređenja medicinskih usluga građanima Tivta. Isti motiv imala je 2008 godine i Vlada Japana koja je Domu zdravlja Tivat tada poklonila reanomobil marke „pežo“ vrijedan skoro 29 hiljada eura.

ZHMP je pored dva već preuzeta donirana auta, pokušavao da preuzme i taj „pežo“ čemu se oštro usprotivio menadžment tivatskom Doma zdravlja. Taj reanomobil stoga i dalje služi Tivćanima, prvenstveno za potrebe transporta nepokretnih bolesnika iz i ka bolnicama u Crnoj Gori, a često ga Dom zdravlja Tivat ustupa i kotorskoj, odnosno bolnici u Risnu.

„Svako malo dolaze ovi iz Podgorice i gledaju da li je dovoljno izblijedila naljepnica „Donated by Japan“ na našem reanomobilu, ne bi li je lakše uklonili i odvezli ga, ali im to za sada nije pošlo za rukom.“- komentariše jedan od radnika Doma zdravlja Tivat, ogorčenih postupanjem države prema donacijama koje je dobila ta medicinska ustanova.

1 komentar

  1. Sjećam se koliko smo prije četiri godine morali da molimo hitnu u Tivtu da dodju u Krtole jer jednom članu porodice nije bilo dobro, i to u zimskim mjesecima. Još su bili baš neljubazni kad su došli.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.