20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – u gradskoj kasi 20 miliona eura

Tivat

U gradskoj kasi Tivta u 2018. godini biće 20.119.000 eura – stoiji u predlogu Odluke o budžetu najmanje bokeljske opštine a koji će se sutra naći pred odbornicima na sjednici lokalnog parlamenta. To je za skoro 2 miliona eura više od budžeta za ovu godinu.

Odluku o budžetu za 2018.u najvećoj mjeri strukturirao je potpredsjednik Ooštine dr Siniša Kusovac (DPS) koji je za skoro 4 miliona eura povećao iznos što ga očekuje u gradskoj kasi, u odnosu na nacrt budžeta za 2018. koji je predviđao da će Tivat naredne godine raspolagati sa ukupno 16,39 miliona eura.

U lokalnoj upravi planiraju da dogodine 11,61 milion eura potroše na kapitalne izdatke, za tekuće r shode (plate i materijalne troškove opštisnke administracije) izdvojiće se 5,49 miliona, dok će transferi pojedincima, NVO i javnom sektrou iznositi ukupno 2,1 miliona eura.

Opštinari računaju da će u budžet za narednu godinu prenijeti čak 7,25 miliona eura neutrošenih sredstava iz ove godine, a  najveći izvor prihoda biće im porez na napokretnosti od koga se očekuje 4,5 miliona eura. Od poreza na prodaju nepokretnosti planiraju da „uberu“ 1,1 milion, dok se od komunalija očekuje 2,85 miliona eura.

Što se kapitalnih ulaganja tiče, dogodine će se za već ugovorene, a narealizovane obaveze iz prethodnog perioda za izgradnju objekta infratsrukture opšteg značaja utrošiti ukupno 3,8 miliona eura, od čega najviše – 1,1 milion za početak izgradnje obalnog šetališta na Belanima. Prva faza lungo mare špetalita u Krašićima koštaće 736 hiljada, izgradnja novog vodovoda za Krtole 775 hiljada, a izgradnja i opremanje objekta Vatrogasnog doma 420 hijada eura. Za ekspropijaciju će se u 2018. izdvojiti milion eura, dok će druga faza MR 1 pristupne saobraćajnice kompleksu Luštica Bay koštati 3,2 muliona eura. Pored ostaloga, planirano je da se dogodine izgradi 200 hiljada eura vrijedan objekat Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama, izgrade dva kružna toka na Jadranskoj magistrali (u Kukuljini, odnosno kod zgrade stare Opštine na ulazu u Tivta) vrijedna 900 hiljada, kao i napravi nova ulica na Gornjem Seljanovu vrijedna 300 hiljada eura. U odnodu na milionske izdatke iz ove godine po tom osnovu, dogodine će se drastično smanjiti ulaganja u izgradnju kanalizacione infrastrukture, a koja će iznositi samo 150 hiljada eura.

Izvor:S.L

Najčitanije