10 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Ekološki incident

Mrlja u moru na tivatskoj gradskoj plazi

Velika masna mrlja prljavo-mrke boje sa pjenom, prekrila je jutros veći dio akvatorijuma na tivatskoj gradskoj plaži, na potezu od plaže hotela „Palma“ do plaže ispred hotela „Mimoza“. Pored toga, po moru je plivao i razni čvrsti otpad.

Uzročnik najnovijeg ekološkog incidenta nije otkriven uprkos tome što se sa ovim slučajem juče bavilo više inspekcija – od Komunalne, preko kontrolora JP „Morsko dobro“ iz Budve do Inspkecije bezbjednosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor, a o svemu je obaviještena i Ekološka inspekcija Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore.

Iz Komunalne policije sumnjaju da je zagađenje došlo sa mora, najverovatnije iz tankova za kaljužne ili fekalne vode nekog od brodova. U Tivatskom zalivu, oko dvije milje južno od mjesta na kojem se juče pojavila mrlja, već dvadesetak dana usidrena je velika motorna jahta „Seagull II“ koju međutim, inspektori bezbjednosti plovidbe prema njihovim tvrdnjama, redovno kontrolišu i ne nalaze nedostatke, a kontrola je juče obavljena i na nekim od jahti vezanih u Porto Montenegru.

Inspektor Željko Lompar sumnja da je zagađenje mora došlo sa kopna i podsjeća da se lani već desio sličan incident kada je otkriveno da je jedan automehaničar prosuo motorno ulje u kanal atmosferske kanalizacije, a koji se u more uliva u blizini hotela „Palma“.

Najčitanije