Tivat – Džek traži odštetu 12,5 miliona

Tivatska Opština vodi spor ogromne vrijednosti sa austalijsko-srpskim biznismenom

Padina brda u Lepetanima gdje je Samardzija obecavao turisticki kompleks
Padina brda u Lepetanima gdje je Samardzija obecavao turisticki kompleks

Australijski biznismen sprskog prijekla Miroslav -Džek Samardžija, pokrenuo je sudski spor protiv Opštine Tivat vrijedan čak 12,5 miliona eura. Biznismen rodom iz Prnjavora u BiH, „presavio je tabak“ i tužio Opštinu smatrajući da je oštećen, jer po novoj planskoj dokumentaciji, više ne može graditi luksuzni turistički kompleks na zemlji što ju je Samardžija prije desetak godina, kupio od mještana Lepetana.

Gradnja oko 6 hiljada kvadrata apartmana sa pratećim sadržajima na strmoj kosini brda Vrmac na izlazu iz Lepetana prema Stolivu, Samardžiji je bila ucrtana 2002 godine po izmjenama tada važećeg DUP-a. Promjene planske dokumentacije po Samardžijinim željama odradila je administracija tadašnjeg gradonačelnika, a sada konzula Crne Gore u New Yorku, Zorana Jankovića (DPS). Kako je javosti objašnjavao Janković, Samardžija je u gradnju turističkog kompleksa u Lepetanima trebao da uloži najmanje 6 miliona njemačkih maraka, što su gradski čelnici cijenili kao veliku i značajnu investiciju za grad i australijskom biznismenu „izašli u susret“, mijenjajući plansku dokumentaciju i šireći predviđenu zonu stambeno-turističke izgradnje i na Samardžijin plac koji je do tada bio zelena površina.

Nakon usvajanja izmjena DUP-a, Samardija međutim, nikada nije podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za obećavani turistički kompleks. U međuvremenu, pošto je australijsko-srpski biznismen posjekao skoro svo rastinje na svom placu, pokrenulo se klizište koje je desetinama tona zemlje zatrpalo lokalni put Tivat-Kotor preko Prčanja i uništilo dvadesetak metara dužine starog obalnog kamenog zida-parapeta koji je zaštićeno graditeljsko nasljeđe u Boki. Zbog toga Samardžija nikada nije snosio posljedice, a Opština je u 2007 usvojila novi DUP Lepetana i njegov plac ponovno „pretvorila“ iz građevinske u parcelu namijenjenu za zelenu površinu jer se pokazalo da je teren podložan klizanju i nepovoljan za gradnju.

Samardžija sada traži da mu Opština Tivat namiri navodnu štetu koju je navodno pretrpio, iako nikada nije podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za objekte što ih je namjeravao graditi, te traži obeštećenje u iznosu od čak 12,5 miliona eura.

„Spor je tek na početku i još nisu rađena nikakva vještačenja. Mislim da ga tužilac ipak, ne može dobiti jer su argumenti na našoj strani“- kazala je na prekjučerašnjoj sjednici SO Tivat odbornica DPS Ivana Kovačević koja inače, rad u Direkciji za imovinu i službi pravne zaštite tivatske Opštine.

Samardžija je svjevremeno već na sličan način tužio     po Crnoj Gori – nakon što mu je Vlada 1997 izdala u zakup čuvenu Titovu vilu „Galeb“ u Igali, kontroverzni biznismen je nagomilao ogromne dugove za neplaćenu vodu, struju i ostale režije u tom objektu. Vlasnik vile – Institut Igalo ga je tužio, a Džek je uzvratio protivtužbom, tražeći poništenje ugovora o zakupu vile ,,zbog ometanja posjeda” i odštetu od 700.000 maraka. Nakon niza peripetija, Samardžija je jednostavno “ispario” iz Igala, a javnost nikada nije obaviještena kako je završena ta epizoda njegovog pompezno najavljivanog “strateškog partnersta” sa crnogorskom Vladom u kojem je Samardžija između ostaloga, treba da nabavi i “vrhunsku kompjutersku opremu” za crnogorske hotele.

“Bomex” traži 2 miliona

Drugi veliki spor koji Opština Tivat vodi je 2 miliona eura vrijedna tužba koju je protiv lokalne uprave i države Crne Gore podnijela kompanije “Bomex Imperial Invest” iz Herceg Novog. Kovačević nije iznosila više detalja o tom sporu osim podatak da je prvostepeni postupak okončan presudom u korist tuženih, ali je tužilac najavio žalbu.

“Vijesti” su svojevremeno pisale o čudnim dešavanjima u vezi izdavanja građevinske dozvle “Bomexu” 2009 za gradnju velike stambene zgrade na parceli u Donjoj Lastvi. Nakon što mu je Opština izdala dozvolu usklađenu sa tadašnjim DUP-om po kome se mogla graditi zgrada spratnosti P+1+Pk maksimalne ukupne površine 772 kvadrata, “Bomex” se žalio na to i od Ministarstva održivog razvoja i turizma dobio novu građevinsku dozvolu za objekat spratnosti P+2+Pk, maksimalne ukupne površine preko 1.600 kvadrata. Nakon što su “Vijesti” pisale o ovom slučaju izdavanja građevinske dozvole koja nije imala uporište u važećem DUP-u, ministar Branimir Gvozdenović je krajem 2009, poništio svoju kontroverznu građevinsku dozvolu, a “Bomexov” objekat od tada do danas stoji u istom, nezavršenom stanju.

1 komentar

  1. Ako je Opstina izmenila i usvojila DUP, to znaci da je i taj plac postao gradjevinska zona!To sto on nije trazio dozvolu za gradnju,nije uopste bitno za ovaj slucaj, jer vlasnik, nije poceo da zida.. nego je samo vrsio sanaciju sopstvenog placa i pripremao ga za gradnju!Vlasnik je posekao rastinje na svom vlasnickom placu i nije jos poceo da zida!To znaci da je Opstina prosirivsi DUP,ucrtavsi i ovaj plac..usvajanjem ga ozakonila i samim tim ga ucinila gradjevinskom zonom a ne zelenom povrsinom!Poznato je da je DUP dokument, koji se ne menja svaki cas..Pa vlasnik nije mogao da logicki predvidi ,da je ovako nestrucno donet ovaj vazan dokument!To sto se brdo obrusilo, problem je strucnih lica, koja su menjala DUP..a da to nisu predvideli!Pre izmene i usvajanja DUPa, vlasnika su trebali upoznati i upozoriti sa ovim mogucim problemom u vreme sanacije ili mogucim odronom!I to ne verbalno ,vec napismeno i strucno obrazlozeno!Ovako je to samo veliki propust Opstine! A da su predvideli onda verovartno ne bi ni menjali DUP ..a ni usvojili ga!Samim tim su nestrucno i nesavesno prisli prosirenju i usvajanju DUPa i tako doveli vlasnika u zabludu!To sto je vlasnik te parcele,zeleo da pripremi teren za gradnju,nije nista neobicno i samim tim je neozbiljno ,njega kao vlasnika te parcele,sada ozakonjene DUPom, kao gradjevinska zona,proglasavati krivcem zbog stete koja je proistekla ,zbog odrona tog zemljista…Sve je to posve neopbicno i nelogicno!Itd,itd….

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.