13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat u duhu Noći Vještica

Turistička organizacija Tivat u saradnji sa Organizacijom žena Tivta i upravama ovdašnjih škola, priredila je juče akciju ukrašavanja gradske rive Pine u duhu prestojećeg praznika Haloween (Noći Vještica), koji se u svijetu obilježava 31.oktobra.

Uz pomoć sponzora, firme “Pert”, TO Tivat je obezbjedila veću količnu velikih tikava koje su juče rezbarili učlenici OŠ “Drago Milović”, Srednje škole “Mladost” i članovi Omladinskog kluba Tivat. Maštovito izrezbarene tikve koje će tokom noći biti osvijetljene, postavljene su na javnim površinama duž rive i šetališta Pine, gdje će one ostati do same Noći vještica, posljedjeg dana oktobra.

“Željeli smo da u duhu Haloween-a uredimo i oplemenimo Pine i prenesemo dio te atmosfere i u naš grad. Na Pinama će 31.oktobra performeri iz Zabavnog centra „Bajka“ raditi facepainting za najmlađe naše sugrađane.”- kazala je portparolka TO Tivat Tamara Krstović.

Učesnici jučerašnje akcije rezbarenja tikava kao i brojni građani i turisti bili su u prilici da probaju i brojna jela od budeva koje su spremile članice Organizacije žena Tivta. Maštovite kao i uvijek, one su pripremile klasičnu čorbu od tikava i brojne slatke i slane delicije sa bundevom kao osnovom.

 Pine u duhu prestojećeg praznika Haloween (Noći Vještica)
Pine u duhu prestojećeg praznika Haloween (Noći Vještica)

Ovo je inače bilo prvo obilježavanje Haloween-a u Tivtu, van kompleksa Porto Montenegra gdje se taj praznik karakterističan za anglso-saksonsku kulturu, redovno proslavljao poslednjih godina. Nova direktorica TO Tivat Gabrijela Glavočić (DPS) nedavno je na tu funkciju došla upravo iz Porto Montenegra.

Noć vještica je noć 31.oktobra, uoči blagana Svih svetih po gregorijanskom kalendaru. Slavi se prije svega u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Portoriku, Australiji i Novom Zelandu.

Noć vještica - Porto Montenegro
Noć vještica – Porto Montenegro

Stari Kelti su 1.novembar slavili kao početak nove godine, a proslava je bila posvećena bogu Sunca, ali i gospodaru smrti (Samhainu). Vjerovali su da za punog mjeseca, a najčešće noć prije Dana mrtvih, mrtvi napuštaju svoje grobove te nakratko opet dolaze na Zemlju i posjećuju svoje domove, zbog toga su se živi, prestrašeni mogućnošću susreta sa mrtvima, prekrivali zastrašujućim maskama i stvarali veliku buku. Dolaskom Rimljana na britanska ostrva, Noć mrtvih dobiva stalni datum. U toj noći su se simbolično gasile sve vatre u ognjištima, vjerovalo se da mrtvi posljednji put dolaze na ovaj svijet pa su jedni na pragovima svojih kuća ostavljali hranu, a drugi su postavljali izdubljene repe, cvekle ili krompir sa upaljenom svijećom, kako bi grešne duše uplašili, a dobre pronašle put kući. Bundeva je tek u 16.vijeku postala popularna za dubljenje najprije u Americi, a zatim i u ostatku svijeta.

 

Izvor:S. L.

Najčitanije