9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – DPS još jači, SD u značajnom padu

Tivat
Tivat – foto Boka News

Rezultati glasanja Tivćana na parlamentarnim izborima 16.oktobra, pokazali su nekoliko značajnih razlika u odnosu na stanje koje su definisali lokalni izbori što su u tom gradu održani prije tačno pola godine.

Naime, apsolutni pobjednik lokalnih izbora DPS, je sa aprilskih 3.373 glasa što je do sada bio rekordan učinak te partije u najmanjem bokeljskom gradu, u nedjelju porastao na čak 3.501 glas. To je postignuto uprkos činjenici da je DPS i u Tivtu, na nekoliko biračkih mjesta programirano prenio glasove dijela svojih simpatizera na konto HGI, kako bi ona u konačnom, mogla preći cenzus i dobiti poslanički mandat koji će suštinski, kontrolisati DPS sa kojom je HGI izuzetno bliska.

DPS je u odnosu na već impresivan svoj rezultat sa lokalnih izbora, 16.oktobra u Tivtu uspio da animira i dodatne birače jer je izlaznost bila čak 72,87 posto, osjetno više nego na lokalnim izborima kada je glasalo 69,3 odsto punoljetnjih Tivćana.  Na konto te stranke otišao je i najveći dio od 182 glasa koliko je na lokalnim izborima imala CDU što sada nije učestvovala na parlamentarnim izborima, te većina od 76 aprilskih glasova LP.

Uprkos tome što se u nedjelju glasalo i za DF koji je u aprilu bojkotovao lokalne izbore u Tivtu, DPS je uspjela da čak i poboljša svoj učinak na biralištima u Krtolima gdje živi najveći dio srpske populacije, bez obzira na to što je DF ipak sada bio pojedinčano jači od DPS i u Đuraševićima i u Radovićima. DF je inače, u nedjelju u Tivtu sakupio ukupno 1.484 glasa, osjetno više nego 2012 kada je tu grupaciju i njoj bliske stranke glasalo 1.234 Tivćana. Na konto DF prenio se dio glasova tri nezavisne građanske liste i lokalne partije koje su učestvovale na lokalnim izbrima u aprilu, ali ne i na parlamentarnim, ali je dio tih glasova otišao i na konto Demokratske Crne Gore koja je prije pola godine bojkotovala lokalne izbore. Stranka Alekse Bečića tako je u premijernom nastupu pred Tivćanima skupila zavidnih 673 glasa. Velika koalicija Ključ dobila je 756 glasova, tek nepunih 300 više nego sam SNP koji je u aprilu imao 471 glas. Demos i URA nisu učestvovali na lokalnim izborima.

DPS je uspjela da i od sebi bliskih partija otme dio glasača, što potvrđuje njen poboljšani učinak na biralištu u Češljaru gdje je sada imala 224 glasa, u odnosu na aprilskih 191 glasova. Istovremeno, SD Ivana Brajovića koji je u aprilu bio izuzetno jak upravo na tom biralištu, je u Češljaru sa 102, pao na samo 59 glasova. Generalno SD koji je sa aprilskih 787 glasova u Tivtu bio druga najjača stranka nakon DPS,  doživio je značajan pad rejtinga jer je za stranku Ivana Brajovića 16.oktobra glasalo tek 537 Tivćana. SD je u aprilu bio druga najjača partija u Tivtu, a sada je pao na tek peto mjesto, iza DPS, DF, Ključa i Demokrata. Pad rejtinga u odnosu na april bilježi i SDP koja je sa 536, sada dovedena na 391 glas.

Plus u odnosu na april ima HGI koja je sa 394, skočila na 591 glas, najviše zahvaljujuči tome što joj je DPS “ozajmila” dio svojih glasača. Ipak, primjećuje se da je dio aprilskih glasača SDP sa birališta u Donjoj Lastvi i Mažini, ovog puta glasao za HGI. Za jedinu hrvatsku političku stranku u državi međutim, nimalo ohrabrujuće ne djeluje podatak da je u gradu gdje živi više od trećine ukupne hravtske populacije u državi, odnono preko 2,3 hiljade Hrvata, na biralištu u Lepetanima gdje glasaju predsjednica HGI i ministarka u Vladi Crne Gore Marija Vučinović i njena porodica, HGI dobio samo 5 glasova, za jedan manje od takođe izuzetno mršavog učinka u aprilu.

 

Najčitanije