Tivat dobio prvu stanicu za iznajmljivanje električnih bicikala

Promovišu ekologiju i zdrave stilove života

Stanica za iznajmljivanje električnih bicikala
Stanica za iznajmljivanje električnih bicikala

U sklopu obilježavanja evropske „Nedjelje mobilnosti“ koju organizuje Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Opštine Tivat, danas je ispred glavne Autobuske stanice u Tivtu na Kavi, inaugurisana prva stanica za iznajmljivanje električnih bicikala u tom gradu.

Stanica vrijedna 8.400 eura, opremljena je sa šest novih električnih bicikala koja je Opština Tivat nedavno dobila preko IPA programa prekogranične saradnje sa Hrvatskom „SUD-SIT“. Bicikla će se iznajmljivati po istim cijenama po kojima se rentiraju i obična bicikla u postojećem  sistemu „Bike Tivat“, ali po nešto drugačijoj proceduri zbog njihove vrijednosti, što podazumijeva da će unajmitelj morati da kod ovlašćenog službenika ostavi svoju ličnu kartu za vrijeme dok bude koristio bicikl.

Stanica za iznajmljivanje električnih bicikala
Stanica za iznajmljivanje električnih bicikala

Izradu projekta i montažu nove stanice, što je obavila firma „CNC Construction“ iz Podgorice, finansirala je kancelarija UNDP u Crnoj Gori, odnosno Globalni fond za životnu sredinu u okviru projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori“.

„Ovi bicikli ujedno su dio neke naše nove turističke ponude, ali i poziv našim građanima da što više koriste ekološki prihvatljive načine transporta i da žive zdravim stilovima života.“- kazala je sekretarka za zaštitu životne sredine u Opštini Tivat Tatjana Jelić koja je među prvima probala nove elektruične bicikle tokom njihove promo-vožnje. Ona je dodala da će tokom obilježavanja „Nedjelje mobilnosti“ u Tivtu biti održan niz zanimljivih događaja – od toga da će već u utorak svi zaposleni u Opštini na posao simbolično doći bez automobila, preko košarkaške utaknmice između timova lokalne uprave i Porto Montenegra, jednodnevnog zatvaranja za saobraćaj Ulice Druge dalmatinske brigade koja će biti prepuštena biciklistima i djeci – polaznicima kreativnih radionica, do podjele ukupno šest električnih bicikala tivatskim javnim preduzećima i ustanovama.

Stanica za iznajmljivanje električnih bicikala
Stanica za iznajmljivanje električnih bicikala

Slađana Lazarević, nacionalni koordinator za evropsku „Nedjelju mobilnosti“ u kancelariji UNDP u Crnoj Gori, kazala je da će tokom ove sedmice u sedam crnogorskih gradova biti održane razne aktivnosti kao sastavni dio kampanje održive urbane mobilnosti, a koja podrazumijeva promovisanje alternative za upotrebu automobila.

Stanica za iznajmljivanje električnih bicikala
Stanica za iznajmljivanje električnih bicikala

“Formiramo kombinovane načine prevoznih sredstava, odnosno preporučujemo da se kombinuje različiti prevoz, kao što su bicikla, javni prevoz, a neophodno je forsirati i pješačenje i sve što doprinosi zdravim stilovima života, ali i smanjenju emisije štetnih gasova.” – objasnila je Lazarević.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.