14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat dobija OJU „Muzej i galerija“

Dio aktuelne postavke muzeja CZK

Ukoliko za to odbornici na predstojećoj sjednici lokalnog parlemneta 7.novembra daju zeleno svjetlo, Tivat će dobiti još jednu novu opštinsku javnu ustanovu – OJU „Muzej i galerija“.

Prema predlogu koji je Skupštini uputila gradionačelnica dr Snežana Matijević (DPS), OJU „Muzej i galerija“ nastaće izdvajanjem iz postojećeg Centra za kulturu Tivat njegove radne jedinice „Galerija i muzejska zbirka“ koja funkciniše u prostorima srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković u centru grada.

OJU „Muzej i galerija“ Tivat, kako piše u predlogu osnivalkog akta, osniva se kao tzv. „kompleksni muzej“, a njeni osnovni zadaci biče sakupljanje muzejskog materijala putem terenskih istraživanja, otkupom, poklonom, razmjenom i na drugi način, sprovođenje preventivne i trajne zaštite muzejskih predmeta i muzejske dokumentacije, te istraživanje u muzejskoj djelatnosti radi sakupljanja, valorizacije i prezentacije muzejskog materijala.

Nova OJU će se baviti i vođenjem dokumentacije o muzejskom materijalu, privremenim čuvanjem takvog materijala koji nema odgovarajuću zaštitu, revizijom muzejskog materijala, organizovanjem stalne i povremenih izložbi muzealija, izdavanje kataloga izložbi, organizovanjem interaktivinih i multimedijalnih programa i prezentacijom  nematerijalne kulturne baštine.

OJU “Muzej i galerija” koja će za finansiranje svog rada prvenstveno biti oslonjena na gradski budžet preuzeće troje zapsolenih CZK Tivat, ali će i zaposliti jedn značajan broj novih radnika, pa će po dokumnetima koji su ranije prezentirani tivatskoj javnosti, ubrzo “narasti” na čak 12 zaposlenih.

To je inače, bio razlog da opozicija žestoko kritikuje ovakvu inicijativu lokalne DPS.-SD-HGI vlasti karakterišući je kao namjerno i nepotrebno formiranje novih opštinskih ustanova tradi “uhljebljivanja” svojih partijskih kadrova. Sa strane vlasti  na to je uzvraćano tvrdnjom da samo kroz osnivanje nove OJU “Muzej i galerija”, Tivat može adekvatno zaštititi svoje kulturno-istorijsko nasljeđe i dobiti pravni subjektivitet da na lokalnom nivou sprovodi arheološka i druga naučna istraživanja. Vlast tvrdi o da je izdvajanje muzeja i galerije iz Centra za kulturu ujedno i zakonska obaveza Opštine kao osnivača te ustanove.

 

Izvor:S.L

Najčitanije